Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU mengenakan sanksi terhadap “ekstremis” Israel

(SeaPRwire) –   Brussels menuduh pemukim Israel melakukan pelanggaran hak asasi manusia terhadap rakyat Palestin

Kesatuan Eropah mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia telah mengenakan sanksi ke atas empat individu dan dua entiti kerana melakukan pelanggaran hak asasi manusia – termasuk penyiksaan – terhadap rakyat Palestin di Tebing Barat.

Langkah itu diumumkan oleh Majlis Eropah, dengan menggunakan dekri 2020nya yang mewujudkan Rangka Kerja Sanksi Hak Asasi Manusia Global, yang membolehkan blok itu menghukum pelanggaran yang merangkumi tangkapan sewenang-wenang dan penyiksaan sehingga genosid.

“EU telah memutuskan untuk mengenakan sanksi ke atas pemukim ekstremis di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur kerana melakukan pelanggaran hak asasi manusia terhadap rakyat Palestin,” Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell pada X (dahulunya Twitter).

Pelanggaran itu termasuk “penyiksaan dan perlakuan kejam, tidak manusiawi atau merendahkan martabat” serta “pelanggaran hak milik dan hak kehidupan peribadi dan keluarga” rakyat Palestin di Tebing Barat, menurut Majlis Eropah.

Dua organisasi yang dikenakan sanksi dinamakan sebagai Lehava, “kumpulan kanan jauh Yahudi supremasis radikal,” dan Hilltop Youth, digambarkan sebagai “kumpulan belia radikal” yang ahli-ahlinya dikenali kerana “tindakan keganasan terhadap rakyat Palestin.”

Pemimpin Hilltop Youth Meir Ettinger dan Elisha Yered, didakwa terlibat dalam “serangan maut terhadap rakyat Palestin pada tahun 2015 dan 2023,” berada dalam senarai hitam EU. Begitu juga dengan Neria Ben Pazi, didakwa menyerang rakyat Palestin di Wadi Seeq dan di Deir Jarir sejak 2021, dan Yinon Levi, berpusat di “pusat haram” Mitarim.

Sebarang aset yang dimiliki oleh individu atau entiti yang dikenakan sanksi di EU tertakluk kepada pembekuan dan semua perdagangan atau transaksi dengan mereka dilarang. Empat individu itu juga dilarang memasuki blok tersebut.

Sebelum ini pada hari itu, Timbalan Perdana Menteri Belgium Petra De Sutter berkata bahawa Brussels akan mendesak EU untuk “menilai semula Perjanjian Persatuan kami dengan Israel” dan mensokong keahlian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Palestin. De Sutter menyeru “cukai import bersama EU terhadap produk yang datang dari penyelesaan Israel haram.”

Tebing Barat ialah wilayah bekas Mandat Palestin yang dimiliki Jordan dari tahun 1949 hingga 1967, di mana Israel mengambil alihnya dengan paksa. Orang Israel telah berpindah ke wilayah itu selama dekad, dengan PBB merekodkan lebih 24,000 rumah dibina di sana antara November 2022 dan akhir Oktober 2023. PBB telah menyeru penubuhan negara Palestin di Tebing Barat dan Gaza selama dekad, tetapi Israel kekal menentang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.