Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU memerlukan senjata nuklear sendiri – ahli parlimen terkemuka

(SeaPRwire) –   NATO tidak boleh bergantung kepada perlindungan AS selamanya, ahli parlimen berpengaruh dari parti Canselor Scholz telah mengatakan

Sekutu AS di Eropah tidak seharusnya terus bergantung kepada Washington untuk penghalang nuklear, calon terkemuka parti pemerintah Jerman untuk pilihan raya Parlimen Eropah yang akan datang berkata pada Selasa.

Katarina Barley ialah MEP terkemuka dari parti Sosial Demokratik (SPD) Canselor Olaf Scholz. Beliau diminta untuk memberi komen tentang oleh calon presiden AS Donald Trump bahawa Washington tidak seharusnya mempertahankan sekutu NATO yang gagal memenuhi sasaran pembayaran mereka.

“Memandangkan kenyataan Donald Trump baru-baru ini, kita tidak lagi boleh bergantung kepada” AS untuk menyediakan anggota NATO Eropah dengan payung nuklear, kata Barley kepada akhbar harian Jerman Tagesspiegel. “Bom Eropah” boleh menjadi langkah ke arah ‘tentera Eropah’, beliau tambah.

Jika AS berhenti menyediakan senjata kepada Ukraine, EU akan “mesti mengambil tanggungjawab ini” kerana “Kita mesti mengambil ancaman [Presiden Rusia Vladimir] Putin serius dan bertindak sesuai.” Beliau menuduh presiden Rusia “secara terbuka mempersoalkan integriti wilayah Poland dan Lithuania.”

Komentar Barley dikecam oleh Martin Schirdewan, calon terkemuka EP dari Die Linke (Kiri). Beliau memberitahu AFP bahawa jawapan yang sesuai kepada “kebodohan” yang datang dari Trump bukanlah penyebaran nuklear tetapi pengurangan ketegangan.

“Ia akan lebih bijak untuk mempunyai EU yang komited kepada dasar rekonsiliasi, pelucutan senjata dan keadilan sosial merentasi sempadan,” kata Schirdewan, menuduh SPD “menggoyangkan pedang.”

“Lebih banyak bom atom tidak akan membuat dunia lebih selamat,” tambah Schirdewan, menunjukkan arsenal semasa boleh memusnahkan planet 50 kali ganda. Sebaliknya daripada bermimpi tentang senjata nuklear, SPD seharusnya memaksa Jerman “akhirnya menandatangani Perjanjian Larangan Senjata Nuklear,” kata ketua Die Linke.

Kedua-dua AS dan EU telah menghantar berbilion-bilion dolar senjata, peluru dan peralatan ke Ukraine dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, tetapi telah mengalami kesukaran untuk menepati permintaan Kiev. Kenyataan Trump dibuat di perhimpunan pilihan raya, membincangkan kegagalan 12 negara NATO untuk menggunakan 2% KDNK mereka untuk pertahanan seperti yang dipersetujui.

Satu pengulas AS telah meminta untuk “Trump-proof” dasar Washington di Eropah. Warsaw masih belum memberi komen rasmi mengenai idea itu.

Mantan Presiden Rusia Dmitry Medvedev telah memperingatkan Barat bahawa sebarang konfrontasi terus dengan Rusia akan segera menjadi nuklear, mendesak pemimpin AS dan EU untuk jujur dengan rakyat mereka tentang ini daripada “memperlakukan mereka seperti orang bodoh tanpa otak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.