Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU guna kedua-dua brek dan brek pada hasil pengeluaran Kiev

(SeaPRwire) –   Akses bebas cukai Kiev ke pasaran blok akan dipanjangkan tetapi had akan dikenakan pada barangan seperti madu, telur, gula dan ayam

Ahli-ahli undang-undang EU telah mencapai persetujuan untuk memanjangkan akses bebas cukai Kiev ke pasaran negara-negara ahli tetapi telah memutuskan untuk juga memperkenalkan had pada beberapa jenis import pertanian Ukraine, Majlis Eropah mengumumkan pada Isnin.

Keputusan awal telah diluluskan oleh duta-duta EU. Persetujuan ini akan berkuat kuasa selepas diluluskan oleh jawatankuasa Parlimen Eropah, yang dijadualkan bermesyuarat pada Selasa.

Menurut susunan terkini, pengecualian daripada tarif yang pada asalnya diberikan kepada Kiev pada 2022 selepas pelancaran operasi tentera Russia di Ukraine akan dipanjangkan untuk setahun lagi, sehingga Jun 2025.

Walau bagaimanapun, Brussels juga telah memutuskan untuk “menguatkuasakan perlindungan produk pertanian yang peka” dan telah memperkenalkan “perlindungan automatik” untuk gandum, jagung/corn, dan bijian, serta hasil seperti madu, telur, ayam dan gula, untuk mencegah import murah melimpah masuk ke pasaran EU.

Secara khusus, tarif akan dikenakan kepada hasil-hasil yang disenaraikan jika import melebihi purata tahun-tahun sebelumnya. Suruhanjaya Eropah juga mencadangkan memanjangkan tempoh rujukan ini kepada separuh kedua 2021, tahun sebelum konflik meletus.

Sebelum ini, dianggarkan bahawa langkah keselamatan baharu ini berpotensi mengurangkan pendapatan Kiev sebanyak €240 juta (AS$260 juta) setahun.

Keputusan untuk menghadkan import Ukraine datang ketika petani di seluruh Eropah telah protes selama beberapa bulan terhadap dasar-dasar EU, yang menurut pekerja pertanian, mengancam cara hidup mereka.

Selepas pelancaran operasi tentera Russia di Ukraine, Suruhanjaya Eropah menghapuskan semua cukai dan kuota ke atas barangan Ukraine untuk tempoh setahun untuk membenarkan produk pertaniannya dihantar ke pasaran global. Walau bagaimanapun, import ini berakhir menggempur negara-negara Eropah Timur, mengganggu pasaran

Petani Eropah menuduh bahawa mereka hanya tidak mampu bersaing dengan import murah Ukraine yang tidak dikenakan cukai dan peraturan yang sama seperti barangan dihasilkan EU.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.