Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU bersetuju tentang misi ‘Yaman’

(SeaPRwire) –   Italy, Perancis, dan Jerman dilaporkan mahu menghantar kapal perang ke Laut Merah

Menteri luar negara Kesatuan Eropah telah mencapai persetujuan tertentu untuk memulakan misi laut di Laut Merah, Ketua Dasar Luar Josep Borrell mengumumkan pada Isnin, selepas mesyuarat menteri di Brussels.

Jerman, Perancis, dan Itali telah mencadangkan langkah itu bertindak balas kepada permintaan dari Belanda, yang kapal dagangannya telah terjejas oleh serangan berbulan-bulan Houthi ke atas kapal-kapal berkaitan Israel.

“Kami telah bersetuju, secara prinsip, untuk memulakan misi EU di Laut Merah,” kata Borrell selepas mesyuarat, mengikut berita agensi berita Itali ANSA. “Sekarang kami perlu bekerja ke arah kebulatan pendapat mengenai bila (ia akan bermula).”

Jabatan Tindakan Luar Eropah bertujuan untuk menubuhkan misi itu menjelang 19 Februari dan memulakan operasi tidak lama kemudian, Reuters telah melaporkan, dengan mengutip sumber diplomatik tanpa nama di Brussels.

Menurut dokumen dalaman yang bocor ke beberapa media, misi itu akan melibatkan “sekurang-kurangnya tiga” kapal tentera laut. Seorang sumber diplomatik memberitahu Deutsche Welle (DW) pada Ahad bahawa pilihan yang disukai akan mengembangkan Operasi Agenor, misi pemantauan Perancis di Selat Hormuz.

Sepanyol telah menyatakan dengan jelas ia tidak akan menyertai misi itu, tetapi Madrid enggan melarangnya sepenuhnya.

Houthis, yang mengurus bahagian barat Yemen, mengisytiharkan pada Oktober bahawa mereka akan menghalang sebarang kapal berkaitan Israel di Laut Merah, bersekutu dengan orang Palestin di Gaza.

Selepas AS dan UK melancarkan serangan udara dan peluru berpandu terhadap Houthis awal bulan ini, sebagai sebahagian daripada ‘Operasi Prosperity Guardian’, kumpulan itu mengisytiharkan mana-mana kapal British atau Amerika akan menjadi sasaran sah juga.

Pada Isnin, Houthis mengumumkan mereka telah menyerang kapal dagangan Ocean Jazz, kapal kargo yang kerap digunakan tentera laut AS untuk memindahkan bekalan. Pemerintah Pusat AS telah menganggap dakwaan itu “palsu secara nyata,” bagaimanapun.

EU bertindak kerana ia mahu kelihatan melakukan sesuatu, tetapi tidak kelihatan telah memikirkan operasi itu dengan teliti, menurut Nathalie Tocci, pengarah Institut Hal Ehwal Antarabangsa Itali (IAI).

“Marilah kita letakkan ini dalam perspektif. Saudi telah membombardir Yemen selama sepuluh tahun. Adakah mereka sebenarnya berjaya melemahkan keupayaan tentera Houthis? Tidak, mereka tidak berjaya,” kata Tocci kepada DW pada Ahad. Riyadh telah berperang dengan Houthis sejak 2015, tanpa kejayaan yang banyak, sebelum bersetuju kepada gencatan senjata tahun lepas.

“Jadi apa yang membuat kita fikir operasi maritim seperti itu, yang mungkin akan bertujuan pertahanan daripada serangan, akan sebenarnya menghalang sebarang bentuk?” tambah Tocci.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.