Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Eropah kita boleh mati,’ kata Macron. Siapa pembunuhnya?

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis telah memberi ucapan untuk menekankan pencapaian EU – tetapi tiada banyak untuk disambut

“Kita mesti jelas tentang kenyataan bahawa Eropah kita hari ini boleh mati,” Presiden Perancis Emmanuel Macron berkata minggu ini. “Ia boleh mati, dan bergantung kepada pilihan kita sahaja. Tetapi pilihan-pilihan ini perlu dibuat sekarang.”

Apa yang digambarkan Macron sebagai keperluan mendesak untuk menghidupkan semula EU datang selepas beliau sendiri telah berkuasa selama hampir tujuh tahun, walaupun pernah menjadi presiden Majlis Kesatuan Eropah pada 2022. Beliau dikreditkan untuk pencalonan dan pengesahan Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula Von der Leyen, digambarkan oleh Forbes tahun lepas sebagai wanita paling berkuasa di dunia. Atau, sebagaimana yang mungkin dikatakan oleh sesetengah pihak, seorang birokrat supranasional yang tidak dipilih yang kuasa melebihi proses demokratik negara-negara ahli. Atau, sebagaimana yang mungkin dikatakan sekarang selepas ucapan Macron, Nurse Ratched di katil kematian EU.

Ucapan tidak tamat Macron sepatutnya menjadi pengakuan besar bagi pihak penubuhan EU. Ceritakan bagaimana anda gagal. Setidak-tidaknya kami akan tahu ada harapan untuk pembetulan sebenar dan bukan hanya lebih daripada yang sama.

Sebaliknya, Macron mendakwa bahawa EU tidak pernah menjadi vasal Washington. Menyatakan bahawa anda bukanlah vasal adalah tepat seperti perlu memberitahu orang bahawa anda bukanlah pelacur. Ia bukanlah sesuatu yang perlu dikatakan jika imejnya sudah jelas.

Ratu Ursula pada dasarnya adalah wakil Amerika di Eropah pada masa ini, dan Macron sendiri tidak dapat menguruskan untuk mencipta sebarang kedudukan bebas daripada AS yang bertahan lebih lama daripada masa yang diambil oleh Uncle Sam untuk menguruskan pukulan lintas Atlantik.

Ucapan Macron merupakan campuran menarik antara kelalaian dan ketidakselamatannya. Beliau memilih Universiti Sorbonne di Paris sebagai lokasi. Tema? “”. Ceritakan kepada kami apa yang sebenarnya berlaku seolah-olah anda mempunyai petunjuk – dan visi sebenar serta strategi yang tidak tertakluk kepada kehendak dan trend masa kini atau mana-mana kitaran pilihan raya.

Macron memberi ucapan serupa di Sorbonne pada September 2017. Mengapa di sana? Kerana seperti yang dikatakan Macron pada masa itu, “hidup secara kolektif adalah cita-cita Robert de Sorbon” – ahli teologi yang mengasaskan universiti itu. Hanya kebetulan bahawa merosot secara kolektif adalah apa yang EU benar-benar mengenai sekarang, berkat jenis kebodohan bersenjata yang dipimpin oleh mereka yang berkuasa.

Langkah pertama ke arah pemulihan ialah mengakui bahawa terdapat masalah. Walau bagaimanapun, Macron rupa-rupanya terpaksa berbuat sebaliknya, dan bercakap tentang kegagalan EU seolah-olah ia merupakan kejayaan. Seperti counterterrorism, misalnya. Perancis telah membuat kemajuan yang begitu besar dalam bidang itu sehingga negara itu kini berada dalam tahap amaran tertinggi hanya beberapa hari sebelum ia menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Paris, termasuk Upacara Pembukaan Terbuka di sepanjang Sungai Seine.

Macron menekankan peranan entiti birokratik baharu bernama Majlis ECOFIN. Kerana tiada apa yang lebih menghalang pengganas daripada mesyuarat.

Dalam menangani Afrika, Macron menekankan pentingnya mesyuarat lain: “Kemuncak Kesatuan Eropah – Afrika” yang diadakan dua tahun lalu. Kandungan yang kurang dalam bahagian Afrika ucapan Macron boleh dijelaskan dengan butiran kecil seperti tentera Perancis yang dikeluarkan balik merentasi Mediterranean oleh negara-negara Afrika selepas misi kestabilan Perancis mengakibatkan rampasan kuasa (yang sebenarnya bertentangan dengan kestabilan).

Jelas tidak teragak-agak oleh sebarang percanggahan antara realiti dan fantasi yang dilukis, ucapan Macron juga menyambut menangani cabaran perpindahan, yang EU sebenarnya telah mengusahakan kepada negara-negara seperti Turki, Tunisia, Mauritania dan Mesir. Terakhir saya semak, tiada satu pun negara-negara ini sebenarnya berada di Eropah. Tetapi EU telah mengusahakan hampir segala-galanya pada masa ini, jadi mereka mungkin juga boleh.

Macron bercakap tentang EU memimpin peralihan ekologi dan alam sekitar. Kepada apa sebenarnya? Kemiskinan, mungkin. Tanya petani yang terikat dengan diktat perubahan iklim Brussels, tanah pertanian mereka dipantau melalui satelit untuk memastikan pematuhan, bagaimana hebatnya itu.

Beliau membawa perbincangan tentang kedaulatan tenaga dan pengilangan semula EU. Jangan tergesa-gesa; terutamanya Jerman masih sibuk bergerak ke arah sebaliknya dan mengindustrikan semula. Jadi mungkin masih agak lama sebelum enjin ekonomi EU keluar di sebelah lain.

EU telah menjadi lebih bergantung kepada gas asli cecair Amerika Syarikat yang lebih mahal, yang kedengaran seperti sebaliknya dengan kedaulatan. Import LNG Perancis dari negara yang EU implikasikan keperluan yang jelas untuk menjadi berdikari – Rusia – kini meningkat 75% pada beberapa bulan pertama tahun ini berbanding setahun lalu. Perancis merupakan pelanggan teratas Rusia untuk LNG di Eropah pada bulan Februari lalu, mengikut . Walaupun membuat banyak kegaduhan, tidak seperti EU telah berhenti mengimport gas dari Rusia. Mereka hanya menggantikan import gas paip Rusia dengan LNG Rusia – satu bilion dolar nilai gas arktik cecair Rusia ke dalam EU setiap bulan, untuk tepatnya. Pada 2023, blok itu sebenarnya masih mengimport 15% gas paipnya dari Rusia, mengikut . Walaupun ini telah menurun daripada 45% sebelum konflik di Ukraine, ia masih mungkin mengejutkan orang yang benar-benar mendengar Brussels berbangga tentang bagaimana mereka menghukum Putin dengan menafikan beliau hasil tenaga, bahawa mereka masih mengimport mana-mana gas paip sama sekali.

Berbicara tentang Ukraine, Macron berkata bahawa “syarat utama untuk keselamatan kita ialah Rusia tidak menang dalam peperangan agresi yang sedang dilancarkannya terhadap Ukraine. Ini adalah penting.” Apa yang lebih penting ialah Macron harus menerangkan apa yang sebenarnya dimaksudkan dengan Ukraine “menang”. Ia akan kelihatan bahawa Ukraine tidak terus menghancurkan demografinya dengan sia-sia harus dianggap sebagai kemenangan, mengingat peluang tidak nol untuk pembaharuan medan peperangan yang membahayakan memicu Perang Dunia Ketiga. Walau bagaimanapun, Macron jelas mempunyai idea lain, dengan semua lakonannya sebagai Napoleon Bonaparte dan berkhayal tentang merokok Rusia dengan terang-terangan membincangkan menghantar tentera Perancis ke Ukraine.

Walaupun Ukraine sebenarnya tidak berada di EU, Macron kini menjelaskan bahawa EU “mula memikirkan semula geografi kita di dalam sempadan jiran kita.” Bayangkan reaksi EU jika Rusia mengucapkan perkataan yang sama.

Pada akhirnya, ini hanyalah ucapan lagi, disesuaikan untuk kesan maksimum menjelang pilihan raya parlimen EU Jun akan datang. Seperti kebanyakan pemimpin EU seperti Macron yang menjualnya sekarang, menyembur realiti dan mencairkannya dengan retorik ideologi mungkin menarik beberapa hati, tetapi tidak akan memenangi mana-mana otak yang tidak benar-benar berlubang seperti blok Comté.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.