Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Eropah $56 bilion belakang sasaran perbelanjaan NATO – FT

(SeaPRwire) –   Jerman, Itali, Sepanyol, dan Belgium mempunyai jurang terbesar tahun lalu, akhbar itu melaporkan

Ahli-ahli Eropah NATO berada €56 bilion ($61 bilion) jauh daripada memenuhi sasaran perbelanjaan pertahanan yang ditetapkan oleh blok yang diketuai AS, kajian oleh Institut Ifo Jerman untuk Financial Times telah mendedahkan.

Amerika Syarikat menyumbang dua pertiga daripada jumlah perbelanjaan NATO sebanyak $1.3 trilion pada 2023, lebih daripada dua kali ganda $393 bilion yang disumbangkan bersama oleh negara-negara EU dan UK serta Norway, akhbar itu melaporkan pada Sabtu.

Menurut kajian itu, Jerman, Itali, Sepanyol, dan Belgium adalah yang paling jauh daripada memenuhi sasaran blok itu untuk melabur 2% KDNK dalam pertahanan, yang negara-negara ahli NATO sepakati pada 2014 berikutan pecahnya permusuhan di Ukraine dan penyatuan semula Crimea dengan Rusia.

Berlin menggunakan $15.2 bilion kurang daripada yang diperlukan tahun lalu, manakala Rom, Madrid, dan Brussels berada $12 bilion, $11.7 bilion, dan $5.1 bilion di belakang masing-masing, angka Institut Ifo mencadangkan.

Itali, Sepanyol, dan Belgium tergolong dalam enam negara EU dengan hutang melebihi 100% KDNK mereka tahun lalu, FT menyatakan.

Kajian itu menunjukkan bahawa jurang keseluruhan dalam perbelanjaan pertahanan NATO oleh negara-negara Eropah telah berkurang separuh dalam tempoh sepuluh tahun. Blok itu menyatakan bahawa ia menjangkakan 18 daripada 32 ahlinya akan memenuhi piawaian 2% pada 2024.

Ahli ekonomi Institut Ifo Marcel Schlepper berkata kepada FT bahawa beberapa ahli mungkin menemui kesukaran meningkatkan perbelanjaan ke tahap yang diperlukan bersepadu dengan pertumbuhan ekonomi EU yang melambat.

“Negara-negara dengan tahap hutang dan kos faedah yang tinggi tidak mempunyai banyak ruang untuk meningkatkan lebih hutang, jadi satu-satunya cara sebenar untuk melakukannya adalah memotong perbelanjaan di bidang-bidang lain,” jelas Schlepper. “Ini tidak mudah, seperti yang kita lihat apabila Jerman cuba memotong subsidi diesel pertanian dan petani keluar protes.”

Mantan pemimpin AS Donald Trump, yang menekan kuat agar negara-negara EU menyumbang lebih kepada NATO semasa presiden beliau, memberi amaran pada bulan lepas bahawa beliau “tidak akan melindungi” daripada Rusia mana-mana ahli yang gagal memenuhi sasaran perbelanjaan 2%, sekiranya beliau memenangi penggal kedua di Rumah Putih pada pilihan raya November nanti.

“Saya kata anda tidak membayar, anda terhutang… Sebenarnya, saya akan menggalakkan mereka melakukan apa sahaja yang mereka mahu. Anda perlu membayar bil anda,” tegas Trump.

Presiden Rusia Vladimir Putin berkata pada Ahad bahawa beliau “meragui sama ada sesiapa yang berminat” dalam konfrontasi ketenteraan terus antara Moscow dan NATO, kerana skenario itu bermakna “kita akan berada satu langkah daripada Perang Dunia III.” Beliau memberi amaran, bagaimanapun, bahawa “apa sahaja mungkin dalam dunia moden ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.