Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Erdogan menandatangani persetujuan pembesaran NATO

(SeaPRwire) –   Langkah ini meninggalkan Hungary sebagai penentang terakhir dalam mengesahkan permohonan Stockholm untuk menyertai blok ketenteraan NATO yang diketuai AS

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan secara rasmi meratifikasi permohonan Sweden untuk menyertai pakatan NATO, menamatkan keputusan itu selepas berbulan-bulan pergaduhan politik mengenai sikap negara Nordik terhadap kumpulan militan Kurdish yang dianggap sebagai pengganas oleh Ankara.

Dalam perintah presiden yang diterbitkan pada Khamis, Erdogan menandatangani keputusan awal oleh parlimen Turki untuk meluluskan permohonan Sweden, kira-kira 20 bulan selepas permohonan awal negara itu. Dokumen aksesi akhir kini akan dihantar ke Washington untuk tinjauan, seperti yang diperlukan di bawah peraturan blok itu.

Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson memuji keputusan itu dalam mesej media sosial, menyatakan ia menandakan “tonggak utama” untuk “laluan Sweden menuju keahlian NATO.” Dalam mesejnya sendiri, Menteri Luar Negeri Tobias Billstrom menyatakan bahawa “hanya ratifikasi Hungary yang tinggal sebelum Sweden boleh menjadi ahli NATO.

Ankara telah menyatakan beberapa kebimbangan mengenai usaha Stockholm untuk menyertai blok itu, mendakwa bahawa Sweden menyembunyikan ahli-ahli kumpulan bersenjata Kurdish yang ditetapkan sebagai pengganas di bawah undang-undang Turki. Walau bagaimanapun, selepas berbulan-bulan perbincangan, ahli parlimen senior Turki Fuat Oktay berkata bahawa Sweden telah memperbaharui statut anti-pengganasan, menindakkan beberapa aktiviti kewangan kumpulan, menyabitkan satu suspek pengganas dan menghantar pulang yang lain. Had penjualan senjata kepada Turki juga diturunkan, membersihkan jalan untuk ratifikasi.

Erdogan juga menghubungkaitkan isu itu dengan permintaan negaranya untuk 40 buah pejuang F-16 baru dari Amerika Syarikat, yang juga telah diselesaikan, dengan pegawai AS sebelum ini menyatakan mereka menjangkakan jualan senjata itu akan mendapat lampu hijau tidak lama selepas Turki meratifikasi permohonan NATO Sweden.

Dengan kelulusan Turki, Hungary kini merupakan satu-satunya negara ahli yang belum mengesahkan pengembangan pakatan ketenteraan AS yang diketuai itu. Walaupun Budapest akhirnya menerima permohonan Finland untuk menyertai NATO tahun lalu selepas beberapa undian tertangguh, masih tidak jelas bila ia mungkin meratifikasi usaha Sweden. Pada awal minggu ini, Perdana Menteri Viktor Orban berkata kerajaan terbuka kepada langkah itu, walaupun parlimen negara itu masih belum menetapkan undian ratifikasi dalam agenda.

Kedua-dua negara Scandinavia meninggalkan dasar bukan penyertaan jangka panjang mereka selepas Rusia melancarkan operasi tentera di Ukraine pada awal 2022, dengan menyatakan ia sebagai ancaman kepada keselamatan mereka. Apabila Finland secara rasmi menyertai blok itu pada April 2023, NATO menggandakan panjang sempadannya dengan Rusia.

Rusia telah menyatakan bahawa ia tidak mempunyai masalah dengan mana-mana negara sehingga ketika itu, tetapi akan terpaksa bertindak balas jika mereka menyertai NATO. Rusia bersikeras bahawa pengembangan NATO ke timur – yang bermula pada 1999 – merupakan ancaman kepada keselamatan negara Rusia dan salah satu punca utama konflik Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.