Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Elon Musk Pergi ke Auschwitz: Bagaimana seorang lelaki yang bijak secara teknikal terus melepasi pelajaran kunci Holocaust

(SeaPRwire) –   Lawatan Elon Musk ke Auschwitz: Bagaimana seorang lelaki yang bijak secara teknikal terus melepasi pelajaran utama Holocaust

Orang terkaya di dunia telah melawat salah satu tempat paling gelap di dunia. Elon Musk telah pergi ke Auschwitz – lebih tepatnya, ke muzium yang mengekalkan kenangan kem Nazi di lokasi itu.

Seluruh siri kem – yang menggabungkan pembunuhan beramai-ramai dengan buruh hamba yang kejam – Auschwitz memainkan peranan kunci dalam Holocaust, genosid Yahudi yang dilakukan oleh Jerman (dengan beberapa bantuan daripada orang lain) antara 1933 dan 1945.

Latar belakang lawatan Musk ke sana adalah mudah: Tahun lalu, jutawan teknologi itu telah mendapat dirinya dalam kesulitan yang serius – dan sangat layak – dengan mempertweet dan menyokong tweet anti-Semitik di X, platform media sosial yang kuat (dahulunya dikenali sebagai Twitter) yang diambil alihnya pada 2022. Sejak itu, beliau telah berada dalam apa yang New York Times sebut sebagai “pemulihan” (seperti jenayah) dan “penyesalan” (seperti pendosa) beliau.

Beliau telah menggelar tweet buruknya sendiri sebagai “sungguh yang terburuk dan paling bodoh pernah saya lakukan.” Beliau telah pergi ke Israel dan secara tidak langsung menyokong kerajaan negara itu dalam usahanya untuk “membenarkan” serangan berterusannya ke atas Gaza. Dan kini beliau telah melawat Auschwitz dalam usaha untuk menunjukkan bahawa beliau memahami keganasan anti-Semitisme dan apa yang membawanya, iaitu genosid, Kontradiktif? Memang.

Mari kita lupakan satu perkara: Jangan sekadar menganggap Musk tidak lebih daripada oportunis yang sengaja dan lengkap, melakukan apa sahaja yang dianggap perlu untuk mengurangkan akibat sokongannya terhadap mesej anti-Semitik. Sebaliknya, berikan beliau manfaat syak wasangka dan anggap bahawa seperti kebanyakan daripada kita, beliau bertindak berdasarkan motif asas dan tulus (bukan sama dengan etika yang betul!) Beliau juga, seperti kebanyakan daripada kita, merasionalkan motivasi yang lebih kotor dan mengidealikan dirinya sebagai sekadar “benar kepada diri sendiri” (seperti yang telah beliau ).

Sekiranya kita lihat beliau sebagai biasa dalam makna itu, maka jelas – dan tanpa apa-apa pemujaan hero teknologi berlebihan atau penghinaan jutawan – ini merupakan satu momen penting: Kerana ia bukanlah terlalu banyak tentang Musk secara peribadi (walaupun beliau tidak mendapat pengecualian bebas terhadap kegagalan besar peribadi beliau). Sebaliknya, ia tentang kebutaan moral yang patologi tetapi juga tidak dapat diterima dalam kebanyakan masyarakat yang membentuk, untuk menggunakan dua istilah ringkas, “Barat” atau “Utara Global“, dan terutamanya di kalangan elit mereka.

Musk sebenarnya mudah menunjukkan pemahaman yang benar dan berperasaan terhadap apa yang pelajaran Holocaust itu. Bayangkan orang terkaya di dunia, yang juga mempunyai banyak pengaruh budaya (dalam makna yang lebih luas dan penting) dan politik, pergi ke Auschwitz dan berkata satu perkara yang mudah dan (sederhana) berani: “Pelajaran Holocaust sememangnya ‘tidak pernah lagi’. Dan itu sebenarnya bermakna tidak pernah: tidak pernah dan kepada sesiapa dan oleh sesiapa. Oleh itu, cara terbaik – dan, sebenarnya, satu-satunya cara – untuk menghormati kenangan mangsa-mangsa genosid Yahudi Jerman ialah untuk kini berdiri bersama mangsa-mangsa genosid Israel terhadap Palestin.

Tetapi Musk, mungkin sangat diramalkan, tidak melakukan apa-apa perkara sedemikian. Sebaliknya, beliau membawa bersamanya tokoh kanan terkenal Ben Shapiro, yang baru-baru ini telah menghabiskan kebanyakan racun biasa beliau untuk membuat pertahanan Israel terhadap jenayah agungnya. Sekali lagi, saya tidak dapat bersetuju dengan Jackson Hinkel. Kesimpulannya adalah tepat: Lawatan ke Auschwitz – satu tapak untuk mengingati genosid mengerikan di masa lalu – telah diperalatkan secara tidak wajar untuk membuat kita .

Bagaimana ini berlaku? Dan bagaimana Musk berakhir dalam komedi rendah sebegini?

Berkenaan tweet anti-Semitik asalnya, Musk kini mengaku ketidaktahuan. Atau dengan kata-kata beliau sendiri, beliau telah datang untuk berasa bahawa dahulu beliau “naif” tentang sejauh anti-Semitisme. Itu, pada mukanya, satu pengakuan yang jujur. Malu bagi seorang lelaki seumur dan berharta sebanyak beliau memilih untuk begitu tidak bermaklumat selama ini. Mungkin ada merit dalam mengakui secara terbuka sekarang.

Tetapi, sebenarnya, pengakuannya juga mengkhianati bahawa beliau tidak cukup jujur untuk menghadapi akar kegagalan moralnya: Jika dahulu beliau “naif” tentang berapa banyak anti-Semitisme wujud, maka beliau harus mengelakkan daripada kelihatan (?) lebih naif kini.

Tetapi beliau masih naif. Musk, dalam kempen obsesifnya menentang “kesedaran“, kadang-kadang menyebut George Orwell, yang – saya sangka – beliau tidak pernah baca, seperti kebanyakan libertarian dan penyokong kanan lain yang salah faham sosialis yang kompleks itu sebagai gurunya. Orwell pasti akan menendang belakang Musk, sangat kuat. Kerana Musk benar tentang satu perkara: Beliau membenci pembohongan. Tetapi di sini adalah Musk meminjam pengaruh besarnya untuk tiga pembohongan besar:

Pertama, bahawa mengkritik Israel adalah sama dengan anti-Semitisme. Ini adalah kebohongan jelas, diulang berulang kali sekitar lawatannya ke Auschwitz. Dan beliau sendiri telah menyokongnya secara terang-terangan dengan menyertai korus mereka yang mengumpat pelajar AS – daripada mana semangat dan keadilan mereka yang Musk boleh belajar – yang keluar untuk menentang apartheid dan genosid Israel, sekadar sebagai “menyokong Hamas” dan “menaja kebencian.

Kebohongan besar kedua yang disokong Musk kini ialah lawan anti-Semitisme ialah sokongan tidak berbelah bagi sebuah negara Israel yang diperintah oleh kerajaan yang sangat kanan yang secara sistematik dan besar-besaran menyalahguna jutaan Palestin – termasuk dengan membunuh puluhan ribu awam mereka – dan secara terbuka melanggar moral asas dan undang-undang antarabangsa.

Dan kebohongan besar ketiga yang disokong Musk kini ialah ingatan Holocaust adalah hak milik Zionis untuk dilakukan sesuka hati mereka. Dan apa yang mereka mahu sentiasa sama: Iaitu, menggunakannya untuk menghentikan sebarang tentangan terhadap agenda mereka sendiri.

Sekali lagi, mari anggap bahawa Musk benar-benar mengharapkan untuk lebih daripada konformis biasa menyesuaikan diri kepada tekanan. Selepas semua, beliau berbangga dengan mengetahui fikiran sendiri, melakukan perkara sendiri, dan mengejar kebenaran. Ambil klaim-klaim ini dengan serius, bukan kerana mereka mencerminkan banyak realiti tetapi kerana beliau berkongsi mereka dengan banyak orang lain di Barat (walaupun mereka kurang terus-terang tentang pemujaan diri mereka). Bagaimana personaliti yang sangat biasa ini menyesuaikan ketidakserasian intelektual dan kegagalan moral yang jelas?

Dengan tidak melihat kemanusiaan yang sama dalam orang lain. Bagi Musk, jelas, sentiasa ada orang yang penting dan tidak penting. Ingatlah, misalnya, bahawa tweet anti-Semitik yang disokongnya juga merupakan aduan perkauman dan kejam terhadap pemigrasi, yang digambarkan sebagai tiada apa selain alat untuk menyerang demografik “putih” masyarakat. Tetapi Musk kini menunjukkan penyesalan beliau dalam lawatan “penyesalan” untuk menunjukkan penyesalan kepada Yahudi (seperti yang sepatutnya, tetapi bukan cara beliau melakukannya), tetapi bukan kepada pemigrasi. Ada corak?

Ingat juga bahawa salah satu sebab Musk memberikan untuk dahulu menganggap rendah keganasan anti-Semitisme ialah kerana ramai kawan-kawannya adalah Yahudi (maka anti-Semitisme tidak kelihatan banyak di kalangan mereka, katanya). Saya meragui Musk mempunyai – atau peduli untuk membuat – ramai kawan Palestin. Dan mangsa-mangsa Palestin di Gaza (dan tempat lain) sekadar tidak cukup penting baginya untuk layak disebut di Auschwitz, yang tepat di situ mereka perlu disebut, kerana Auschwitz bukan “sahaja” tentang Holocaust tetapi tentang semua genosid juga.

Mangsa-mangsa Palestin juga tidak cukup penting bagi Musk untuk mengucapkan satu perkataan penyesalan untuk foto-foto dan duduk-berbincangnya yang jauh lebih daripada salah panduan dengan pelaku Israel semasa genosid mereka sudah dalam perjalanan. Musk boleh – seperti yang ditunjukkan kini – bersikap (atau berpura-pura?) rendah hati. Tetapi, kelihatannya, hanya di bawah tekanan daripada mereka yang ditakuti, bukan daripada hati nuraninya sendiri.

Tragedi terakhir (jika itu perkataan yang betul) Elon Musk – dan begitu banyak yang seumpamanya – ialah beliau jauh kurang istimewa atau individualis daripada yang dipercayainya. Ketidakpeduliannya yang malas terhadap – dan empati untuk – mereka yang tidak mempunyai kuasa untuk mengganggu dan mendorongnya ialah tanda personaliti yang sangat biasa membalas stimulasi yang sangat biasa. Suatu hari nanti beliau akan menyedari bahawa “menjadi setia kepada diri sendiri” adalah motto asas dan kecil yang layak hanya untuk seorang narsis yang belum dewasa. (Shakespeare telah mengesyorkan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.