Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Elon Musk dituduh oleh bekas eksekutif Twitter

(SeaPRwire) –   Plaintif mengatakan mereka berhak menerima pampasan gabungan sebanyak $128 juta

Mantan eksekutif Twitter yang kehilangan pekerjaan selepas Elon Musk membeli platform media sosial itu telah menyaman jutawan teknologi itu, mendakwa beliau berhutang $128 juta dalam pampasan tak terbayar.

Samannya difailkan pada Isnin di Mahkamah Daerah AS di San Francisco bagi pihak bekas Ketua Pegawai Eksekutif Parag Agrawal dan tiga eksekutif kanan lain, mendakwa Musk enggan memenuhi tanggungjawab kontraknya kepada pekerja yang dibuang selepas beliau membeli Twitter dengan harga $44 bilion pada Oktober 2022. Beliau kemudiannya menamakan platform itu X.

“Ini adalah cara bermain Musk: untuk menyimpan wang yang perlu dibayar kepada orang lain dan memaksa mereka menyaman beliau,” peguam bekas eksekutif berkata dalam saman itu. “Walaupun kalah, Musk boleh menyebabkan penangguhan, kesukaran dan perbelanjaan kepada orang lain yang kurang mampu membayarnya.”

Agrawal mempunyai pampasan jumlah bernilai lebih $30 juta pada 2021, tahun penuh terakhirnya di Twitter. Musk mendakwa dalam surat pemecatan bahawa eksekutif itu dipecat kerana “kelalaian teruk” dan “kelalaian sengaja, oleh itu beliau tidak perlu membayar pampasan mereka, mengikut saman itu.

Pemilik baru Twitter itu tidak pernah memberikan dakwaan khusus untuk menyokong dakwaan itu, dan pekerjanya cuba selama setahun untuk “mendapatkan fakta untuk menyokong kesimpulan yang telah ditetapkan terlebih dahulu, tanpa hasil,” plaintif mendakwa. Saman itu menambah bahawa Musk bersumpah untuk membalas dendam terhadap eksekutif Twitter selepas mereka menghalang usahanya untuk menarik diri daripada perjanjian pengambilalihan.

Musk, yang bernilai bersih dianggarkan oleh majalah Forbes melebihi $200 bilion, menghadapi saman lain berkaitan tuntutan pampasan sebanyak $500 juta oleh pengurus dan jurutera Twitter terdahulu, serta beberapa kes yang mendakwa ketidakbayaran kewajipan kepada pemilik tanah dan pembekal. “Musk tidak membayar bilnya, percaya bahawa peraturan tidak terpakai kepadanya, dan menggunakan kekayaan dan kuasanya untuk berlaku sewenang-wenangnya terhadap sesiapa yang tidak bersetuju dengannya,” peguam eksekutif yang dipecat berhujah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.