Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ekuador membenarkan serbuan ke kedutaan Mexico

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa bimbang kemelut bekas naib presiden Ecuador yang dituduh rasuah dan mencari perlindungan di misi

Ecuador pada Sabtu menjelaskan menyerbu kedutaan Mexico di Quito dengan menyatakan keputusan itu dibuat oleh Presiden Daniel Noboa untuk mencegah “kemungkinan melarikan diri” bekas naib presiden negara itu, Jorge Glas, yang mencari perlindungan di misi tersebut.

Glas melarikan diri ke kedutaan tahun lalu selepas dijatuhkan hukuman enam tahun penjara kerana rasuah dan salah laku. Mexico seterusnya menolak permintaan berulang Ecuador untuk keizinan menangkap politikus itu. Pada Jumaat, Mexico memberi suaka kepada Glas berdasarkan dakwaannya bahawa beliau menjadi mangsa penganiayaan politik. Walau bagaimanapun, pada petang Jumaat, polis Ecuador menyerbu kedutaan dan menangkapnya.

Gabriela Sommerfeld, menteri luar negara Ecuador, serbuan itu merupakan pilihan terakhir selepas menepu semua kemungkinan dialog diplomatik dengan Mexico.

“Keputusan Presiden [Ecuador] dibuat… berhadapan risiko melarikan diri warganegara itu yang sebenar,” kata Sommerfeld dalam kenyataan Sabtu.

Beliau juga menafikan dakwaan awal Presiden Mexico Andres Manuel Lopez Obrador bahawa Glas merupakan “pelarian” yang menghadapi “penganiayaan dan gangguan,” manakala kedutaan berkata serbuan itu merupakan “pelanggaran nyata undang-undang antarabangsa.”

“Warganegara yang disebut… sama sekali tidak boleh dianggap sebagai orang yang ditindas secara politik, agama atau etnik,” kata Sommerfeld, menambah bahawa kedutaan Mexico dengan memberi suaka kepada Glas, “menyumbang kegagalannya mematuhi kewajipan hadir mingguan di hadapan pihak berkuasa kehakiman, dengan itu mempengaruhi institusi demokratik Ecuador” dan “jelas bertentangan dengan prinsip asas tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara lain.”

Sommerfeld menekankan bahawa tindakan Mexico menerima Glas tidak wajar, kerana ia “tidak sah” memberi suaka kepada orang “disabitkan atau didakwa kerana jenayah biasa dan oleh mahkamah yang berkuasa.”

Selepas ditangkap di kedutaan, Glas dibawa ke pejabat pendakwa raya di Quito dan kemudian ke bandar pelabuhan Guayaquil, di mana beliau akan kekal ditahan di penjara berkeselamatan tinggi. Peguam Glas, Sonia Vera, memberitahu agensi berita AP bahawa pasukan pembelaannya tidak dibenarkan bercakap dengan bekas naib presiden itu ketika di pejabat pendakwa raya. Pasukan kini bekerja untuk mengemukakan petisyen habeas corpus.

Berikutan serbuan kedutaan, Mexico menggantung hubungan diplomatik dengan Ecuador. Beberapa negara Amerika Latin termasuk Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Venezuela dan lain-lain mengutuk tindakan Ecuador. Nicaragua menyertai Mexico dengan secara rasmi memutuskan hubungan diplomatik dengan Quito.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.