Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Dunia mahu lebih campur tangan AS – Washington

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken mendakwa bahawa negara-negara lain menghendaki “campur tangan” Amerika lebih daripada sebelumnya

Kekacauan dan konflik geopolitik di seluruh dunia telah membuat negara-negara di seluruh dunia lebih lapar daripada sebelumnya untuk campur tangan diplomatik dari Washington untuk membantu menangani krisis mereka, menurut Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken.

“Terdapat premium yang lebih besar daripada sebelumnya untuk penglibatan kita, untuk kepimpinan kita, dalam perkongsian dengan orang lain,” kata Blinken kepada penonton pada Rabu di Davos, Switzerland. Beliau menambah bahawa Washington perlu “mengimaginasikan semula” perkongsian geopolitiknya untuk menyelesaikan cabaran global, seperti peperangan Israel-Hamas.

Diplomat tertinggi AS itu membuat komen beliau ketika pengeboman Israel ke atas Jalur Gaza memicu ketegangan yang semakin meningkat di Timur Tengah dan konflik Rusia-Ukraine hampir mencapai bulan ke-24. Beliau mendakwa bahawa kebanyakan kerajaan melihat Washington sebagai kunci untuk mencari penyelesaian.

“Saya mendengar daripada hampir setiap negara: Mereka mahu Amerika Syarikat,” kata Blinken. “Mereka mahu kita hadir, mereka mahu kita duduk di meja, mereka mahu kita memimpin.” Apabila Washington gagal menangani isu utama, beliau menambah, ia akan diuruskan oleh negara lain – kemungkinan besar membahayakan kepentingan AS – atau tiada orang lain mengambil alih kepimpinan.

Apabila negara-negara lain melihat pelaburan domestik yang dibuat oleh Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, seperti pembiayaan projek infrastruktur utama dan “teknologi iklim,” mereka menyedari bahawa “kita benar-benar serius tentang diri kita, walaupun beberapa ketidakfungsian yang mungkin dilihat di muka depan,” kata Blinken. Biden juga telah menekan untuk penglibatan semula dengan sekutu AS dan pembinaan koalisi baru untuk menangani cabaran khusus, beliau tambah.

“Untuk beberapa isu besar hari ini – sama ada bagaimana untuk menangani China, bagaimana untuk menangani Rusia – kami mempunyai lebih banyak keseragaman daripada yang pernah kami miliki pada bila-bila masa dalam ingatan terbaru antara kami, rakan-rakan kunci di seluruh Eropah, seluruh Asia, dan bahkan di bahagian-bahagian dunia lain, tentang bagaimana untuk menguruskan masalah ini,” kata setiausaha itu.

Peperangan Israel-Hamas dilaporkan meninggalkan lebih daripada 24,000 orang mati di enklaf Palestin itu. Konflik itu bermula pada 7 Oktober, apabila militan Hamas membunuh lebih 1,100 orang – kebanyakannya orang awam – di kampung-kampung selatan Israel dan membawa pulang beratus-ratus tebusan ke Gaza. Apabila ditanya tentang ketidaksamaan korban, Blinken menafikan bahawa AS meletakkan nilai yang lebih tinggi ke atas nyawa Yahudi berbanding nyawa Palestin.

“Apa yang kita lihat setiap hari di Gaza adalah menyayat hati,” diplomat itu berkata. “Dan penderitaan yang kita lihat di kalangan lelaki, wanita dan kanak-kanak yang tidak bersalah memecahkan hati saya.” Beliau mendakwa bahawa penglibatan AS dalam krisis itu telah membantu mengurangkan korban awam dan mendapatkan lebih banyak bantuan kemanusiaan ke enklaf itu.

Blinken berkata beliau tidak melihat prospek jangka pendek untuk penyelesaian yang dirundingkan untuk mengakhiri pertumpahan darah di Ukraine. Beliau mendakwa rundingan damai hanya boleh bergerak maju apabila pemimpin Rusia bersedia untuk berunding “dengan iktikad baik,” menghormati integriti wilayah dan kedaulatan Ukraine.

Pegawai Rusia menuduh pemimpin Barat merosakkan potensi persetujuan damai pada April 2022 dan memanjangkan konflik dengan menyediakan bantuan tentera besar-besaran kepada Kiev. Moscow juga mendakwa bahawa kekekalan AS terhadap penyelesaian yang dirundingkan berdasarkan tuntutan Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky, yang dipanggilnya terlepas dari realiti, tidak memberikan peluang gencatan senjata pada tahun 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.