Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Dubai dibanjiri hujan lebat (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Kerajaan UAE menyatakan negari ini tidak pernah menerima curahan hujan sebegitu banyak dalam tempoh 75 tahun, dengan cuaca yang melampau ini telah menyebabkan sekurang-kurangnya satu kematian

Dubai, megalopolis yang terkenal di dunia di Emiriah Arab Bersatu (UAE), telah terhenti kerana hujan lebat luar biasa yang melanda kawasan kering ini. Bahagian lain negara ini juga dilanda bencana alam ini dan sekurang-kurangnya satu kematian telah dilaporkan.

Kerajaan UAE telah melaporkan bahawa negara ini menghadapi jumlah hujan paling banyak sejak ahli meteorologi tempatan mula menyimpan rekod 75 tahun yang lalu.

Dengan hujan yang bermula pada malam Isnin, menjelang petang Selasa, Dubai bergelut dengan lebih 142mm, lebih 5.5 inci, hujan – jumlah yang biasanya diterima kawasan itu dalam tempoh satu setengah tahun.

Keadaan menjadi semakin rumit oleh fakta bahawa banyak jalan di Dubai kekurangan sistem perparitan yang sesuai kerana iklim kawasan yang sangat kering. Akibatnya, ramai pemandu terperangkap di dalam kenderaan mereka sendiri, manakala ada yang terpaksa meninggalkannya.

Menurut polis tempatan, seorang lelaki berusia 70 tahun kehilangan nyawanya apabila keretanya dihanyutkan oleh air deras di kawasan Ras Al-Khaimah di utara negara itu.

Pusat beli-belah popular Dubai Mall dan Mall of the Emirates juga telah dinaiki air, termasuklah sekurang-kurangnya satu stesen bawah tanah.

Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai – hab pengangkutan antarabangsa utama – juga telah melihat landasannya diliputi air, dengan banyak penerbangan yang ditangguhkan dan dilencongkan.

Dalam satu hantaran di X (dahulu dikenali sebagai Twitter) pada hari Rabu, pengendali lapangan terbang menasihati pengembara “JANGAN datang ke lapangan terbang, melainkan jika benar-benar perlu.”  

Pihak Berkuasa Kecemasan, Krisis dan Pengurusan Bencana Nasional UAE telah menggesa warganegara supaya tidak meninggalkan rumah mereka dan meletakkan kenderaan mereka di “lokasi tinggi yang jauh dari kawasan yang terdedah kepada banjir.”

Sekolah telah bertukar ke mod jarak jauh dan kakitangan kerajaan juga telah diberitahu untuk bekerja dari rumah.

Pihak berkuasa mengeluarkan nasihat yang sama pada bulan Mac ekoran keadaan cuaca yang melampau.

Hujan lebat yang melanda rantau ini juga telah menjejaskan negara jiran Bahrain dan Oman, menyebabkan beberapa kematian di sana.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.