Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Dua Negara EU dapat akses Schengen selepas usaha 13 tahun

(SeaPRwire) –   Romania dan Bulgaria akan menjadi sebahagian daripada kawasan sempadan tanpa had terbesar di dunia, dengan pergerakan bebas dibenarkan hanya melalui udara dan laut untuk sekarang

Romania dan Bulgaria telah mencapai persetujuan politik dengan Austria yang akan membolehkan mereka, bermula Mac 2024, menyertai Kawasan Schengen, walaupun pada awalnya hanya di sempadan udara dan laut. Perbincangan mengenai pergerakan di sempadan darat akan diteruskan tahun hadapan, Kementerian Dalam Negeri Romania berkata minggu ini.

Kedua-dua negara menyertai EU pada 2007 dan telah berusaha memasuki Kawasan Schengen tanpa sempadan (dinamakan sempena bandar di mana perjanjian itu ditandatangani pada 1985) sejak 2011, tetapi kekal di luar kerana veto oleh Austria, dan sebelumnya, Belanda.

“Selepas 13 tahun menunggu, akhirnya kami mempunyai persetujuan mengenai Schengen,” Perdana Menteri Romania Marcel Ciolacu berkata Khamis. Beliau menambah bahawa penghapusan sempadan udara dan laut bermula Mac 2024 adalah “hak yang diperoleh selepas rundingan panjang,” menyatakan bahawa Bucharest akan terus berusaha untuk memperoleh keistimewaan penuh yang diberikan dalam Kawasan Schengen.

Perdana Menteri Bulgaria Nikolai Denkov juga mengesahkan persetujuan itu, dalam sidang akhbar Khamis.

Perbincangan mengenai penyertaan penuh Romania ke zon tanpa sempadan itu dijangka pada separuh kedua tahun ini, akhbar Adevarul melaporkan Jumaat, dengan merujuk kepada sumber politik. Perdana Menteri Denkov telah menyatakan bagaimanapun, masih tidak jelas bila tepatnya Bulgaria akan dibenarkan pergerakan Schengen melalui lintasan sempadan darat.

Austria menggunakan kebimbangan mengenai imigresen haram sebagai sebab menentang peluasan Kawasan Schengen. Pada awal Disember bagaimanapun, Menteri Dalam Negerinya Gerhard Karner bersetuju melonggarkan sekatan terhadap dua negara dengan menawarkan “Air Schengen” sebagai pilihan penyertaan berperingkat, Kurier melaporkan. Akhbar itu juga menyatakan bahawa Vienna mahu misi agensi sempadan Frontex di Bulgaria ditiga ganda dan bahawa Suruhanjaya Eropah menyediakan wang untuk memperkukuh infrastruktur sempadan.

Belanda lama menentang penyertaan Bulgaria ke zon tanpa sempadan, dengan menyatakan kawalan sempadan negara lemah dan rasuah. Setahun lalu, kementerian luar negara Bulgaria mengumumkan bahawa Amsterdam “akhirnya menghapuskan semua halangan kepada penyertaan penuh Bulgaria ke Schengen, berikutan perdebatan di parlimen.”

Ditubuhkan pada 1985, Kawasan Schengen kini merangkumi 27 negara dan merupakan zon tanpa sempadan terbesar di dunia, membolehkan jutaan orang bergerak bebas di antara mereka. Kesemuanya ialah negara EU, kecuali empat negara: Iceland, Liechtenstein, Norway, dan Switzerland. Di bawah perjanjian Schengen, kawalan di sempadan antara penandatangan dihapuskan.

Walau bagaimanapun, sesetengah negara termasuk Austria, memilih menguatkuasakan semula mereka ketika krisis pelarian 2015, untuk mencegah pemohon suaka memasuki wilayah mereka secara besar-besaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.