Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Diktator Terseksi Dunia’ Menang Pilihan Raya Semula

(SeaPRwire) –   Presiden Nayib Bukele dari Salvador menang besar dalam undian popular, pengiraan rasmi menunjukkan

Nayib Bukele yang mesra Bitcoin dan keras terhadap jenayah dari El Salvador telah dipilih semula sebagai presiden dengan majoriti besar pada Ahad, data rasmi menunjukkan.

Menurut keputusan awal yang dikeluarkan oleh Mahkamah Pilihan Raya Tertinggi negara Amerika Tengah (TSE), Bukele telah menerima 83% undian daripada 70% undian yang diira. Parti Ideas Barunya dijangka akan memenangi sekurang-kurangnya 58 daripada 60 kerusi di Dewan Negara.

Dalam satu pos di X (dahulunya Twitter), Bukele memuji keputusan itu sebagai “rekod sepanjang sejarah demokratik dunia.”

“Ini akan menjadi kali pertama di sebuah negara di mana hanya satu parti wujud dalam sistem demokratik yang sepenuhnya,” kata Bukele kemudian, menurut Associated Press. Beliau menambah bahawa “keseluruhan pembangkang bersama-sama telah dipulverkan.”

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken mengucapkan tahniah kepada Bukele dan Timbalan Presiden Felix Ulloa atas pemilihan semula mereka. “Amerika Syarikat menghargai hubungan erat kami dengan rakyat El Salvador, yang diperuntukkan selama 160 tahun dan dibina berdasarkan nilai bersama, ikatan serantau, dan sambungan keluarga. Peristiwa di El Salvador mempunyai impak langsung kepada kepentingan AS di dalam dan luar negara,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Negara.

Pegawai-pegawai dari parti pembangkang ARENA dan FMLN berkata pada Ahad bahawa undian itu telah dicemari oleh “siri keganjilan.” Anabel Belloso, seorang MP dari kiri FMLN, mendakwa bahawa stesen mengundi dikawal oleh penyokong setia Bukele “dengan kerjasama Mahkamah Pilihan Raya Tertinggi dan Pejabat Peguam Negara.”

Pembangkang juga mengkritik Bukele kerana cuba mencari penggal kedua, memandangkan perlembagaan negara melarang penggal berturut-turut. Akan tetapi, mahkamah tertinggi El Salvador memutuskan pada 2021 bahawa Bukele boleh bertanding semula.

Menanggapi kritikan, Bukele secara jenaka menukar nama profilnya di X pada 2021 kepada “diktator paling sejuk di dunia.”

Pertama kali dipilih pada 2019, Bukele melancarkan serbuan terhadap jenayah ganas dan menjadikan El Salvador negara pertama di dunia yang menerima Bitcoin sebagai mata wang yang sah. Antara 2015 dan 2022, kadar pembunuhan setiap 100,000 penduduk menurun daripada 107 pembunuhan kepada 7.8, menurut data rasmi.

Pada masa yang sama, kumpulan hak asasi manusia telah memberi amaran bahawa pendekatan “kekerasan” Bukele membawa kepada penyalahgunaan, termasuk tahanan sewenang-wenang dan penyalahgunaan tahanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.