Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Datuk Menteri Luar Negeri Jerman adalah ‘penyokong setia Nazi’ – Bild

(SeaPRwire) –   Pejabat Annalena Baerbock berkata beliau tidak mengetahui datuknya adalah pengikut setia Hitler

Menteri Luar Jerman Annalena Baerbock datuknya adalah “seorang Nasionalis Sosialis yang tidak bersyarat” yang telah membaca ‘Mein Kampf’ dan sepenuhnya berdiri dengan rejim Nazi, menurut dokumen yang dilihat oleh Bild.

Baerbock telah bercakap secara terbuka tentang pengalaman perang datuknya, memberitahu satu khalayak pada 2022 bahawa Waldemar Baerbock kembali ke Jerman dari timur pada awal 1945 “sebagai askar yang kalah.”

Apa yang tidak disebutkan Baerbock adalah datuknya adalah seorang pegawai dalam Wehrmacht, dan telah dianugerahkan Salib Kehormat Perang dengan Pedang pada 1944, melaporkan pada Khamis. Ini adalah salah satu anugerah tentera tertinggi Ketiga Reich, dianugerahkan kepada askar untuk “perkhidmatan khas apabila dikerahkan di bawah senjata musuh atau untuk perkhidmatan khas dalam peperangan tentera.”

Menurut akhbar itu, rekod tentera Waldemar Baerbock menggambarkannya sebagai “seorang Nasionalis Sosialis yang tidak bersyarat,” yang telah membaca buku Adolf Hitler ‘Mein Kampf’ dan sifatnya “sepenuhnya berakar dalam Nasional Sosialisme.”

Diminta untuk memberi komen, pejabat Baerbock berkata bahawa “menteri luar negara tidak mengetahui dokumen itu.”

Arkib Persekutuan Jerman menyatakan bahawa rekod tentera dari masa itu “hampir selalu” menggambarkan pegawai dengan frasa seperti “berdiri dengan teguh atas asas pandangan dunia Nasional Sosialis,” dan memuji “sikap Nasional Sosialis mereka yang tidak bercela.”

Menurut Bild, Waldemar Baerbock memberitahu keluarganya pada lewat 1990-an bahawa beliau telah berkhidmat dalam Wehrmacht. Sebelum beliau meninggal dunia pada 2016, beliau menulis memoir perangnya dalam buku nota, yang diserahkannya kepada keluarganya. Baerbock menyebut datuknya dalam autobiografinya pada 2021, tetapi tidak menyatakan sama ada buku nota itu mengandungi sebarang rujukan kepada ideologi Nazi yang didakwanya.

Semasa ucapan pada 2022 menandakan ulang tahun ke-80 Persidangan Wannsee, Baerbock mengisytiharkan bahawa pegawai kerajaan rendah Ketiga Reich juga bertanggungjawab terhadap “jenayah dan genosid rejim Nazi.” Diadakan pada 1942, pegawai Nazi bertemu di Wannsee untuk merangka rancangan untuk pengusiran dan pembunuhan besar-besaran Yahudi Eropah.

Annalena Baerbock adalah pemimpin bersama Hijau sebelum menjadi menteri luar negara pada akhir 2021. Seorang intervensi yang gigih, Baerbock telah mengarahkan Hijau jauh dari dasar lama mereka tentang pasifisme, dan dilaporkan Menteri Perdana Olaf Scholz untuk meluluskan penghantaran senjata berat ke Ukraine. Walaupun manifesto parti mereka pada 2021 secara terang-terangan menyatakan bahawa ia mahu “mengakhiri ekspot senjata Eropah ke zon peperangan dan krisis,” Jerman telah menjadi pembekal senjata kedua terbesar ke Kiev selepas AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.