Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Cyber-flasher’ pertama dipenjara di bawah undang-undang baru England

(SeaPRwire) –   Nicholas Hawkes mengaku menghantar gambar-gambar eksplisit kepada seorang gadis berumur 15 tahun dan wanita berumur 60 tahun pada bulan Februari

Pedofil yang disabitkan bersalah Nicholas Hawkes menjadi orang pertama yang dipenjara untuk jenayah ‘cyber-flashing’ di England dan Wales, apabila dia dijatuhi hukuman lebih daripada setahun penjara pada hari Selasa. Ini berlaku selepas satu set undang-undang baru telah berkuat kuasa awal tahun ini dalam usaha untuk menindak aktiviti dan tingkah laku anti-sosial secara dalam talian.

Cyber-flashing ialah tindakan menghantar gambar-gambar seksual yang tidak diingini kepada seseorang melalui platform dalam talian seperti media sosial atau aplikasi pesanan. Tindakan itu menjadi kesalahan jenayah di England dan Wales di bawah Akta Keselamatan Dalam Talian pada 31 Januari. Di Scotland, ia telah menjadi kesalahan selama lebih satu dekad.

Hawkes – yang telah disabitkan bersalah melakukan aktiviti seksual dengan kanak-kanak di bawah umur 16 tahun dan pendedahan – mengaku bersalah kepada dua pertuduhan menghantar gambar atau file genitalia untuk menyebabkan kegelisahan, kesedihan, atau penghinaan.

Pada bulan Februari, dia meminjam telefon bapanya dengan alasan hendak memanggil pegawai perolehan semula, dan mengambil serta menghantar dua gambar genitalia, satu kepada seorang gadis berumur 15 tahun, dan satu lagi kepada seorang wanita berumur 60 tahun. Wanita itu mengambil skrin catur dan memaklumkan polis.

Hakim Samantha Leigh menjatuhi Hawkes hukuman 66 minggu penjara, dengan mempertimbangkan dua pertuduhan bersama dengan pelanggarannya terhadap perintah mahkamah sebelum ini. Beliau memanggilnya lelaki “terganggu” dengan “pandangan yang terpesong tentang dirinya dan seksualitinya.”

Akta Keselamatan Dalam Talian menyasarkan aktiviti seperti penderaan seksual kanak-kanak, pembalasan pornografi, ucapan kebencian, pengganasan, dan kandungan yang menggalakkan kecederaan diri. Ia meletakkan tanggungjawab untuk memadam kandungan tersebut ke atas syarikat-syarikat yang memiliki platform di mana ia diletakkan. Syarikat-syarikat yang perkhidmatannya boleh diakses oleh pengguna UK dan gagal mematuhi akan dikenakan denda sehingga £18 juta ($22.9 juta), atau 10% pendapatan kualifikasi global syarikat, mana yang lebih besar. Pihak berkuasa pengawalseliaan OFCOM diberi tugas untuk menguatkuasakan undang-undang ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.