Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Cina beritahu Filipina jangan ‘bermain api’

(SeaPRwire) –   Manila telah mengusik kemarahan Beijing dengan kenyataannya mengenai pilihan raya di Taiwan

Kementerian Luar Negeri China telah mencela Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. selepas dia mengucapkan tahniah kepada Taiwan atas pilihan Lai Ching-te sebagai pemimpin baru pulau itu, dengan menyatakan komen-komennya “melanggar prinsip Satu-China dengan teruk.”

Dalam satu pos pada X (dahulunya Twitter) pada Isnin, Marcos berkata dia tidak sabar “untuk kerjasama rapat, memperkukuh kepentingan bersama, menggalakkan keamanan, dan memastikan kemakmuran bagi umat kita” berikutan pilihan Lai pada Sabtu lepas.

Dalam satu sidang akhbar pada Selasa, jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning berkata komen-komen Marcos bertentangan dengan komitmen diplomasi yang dibuat oleh Manila kepada Beijing dan campur tangan dalam hal ehwal dalaman China.

“China sangat mengecam dan dengan tegas membantah ini dan telah segera membuat representasi kuat kepada pihak Filipina,” beliau menyatakan, dengan menambahkan Duta Besar Filipina ke China Jaime FlorCruz telah dipanggil oleh kementerian untuk diberi aduan rasmi.

“Kami ingin menjelaskan dengan jelas kepada Filipina supaya jangan bermain-main dengan api berhubung isu Taiwan,” kata Mao, dengan menasihati Marcos supaya “mempunyai pemahaman yang betul mengenai intipati dan halusurat isu Taiwan dan membuat kesimpulan yang betul.”

Pasukan nasionalis Cina telah berundur dari tanah besar ke Taiwan semasa perang saudara 1940-an. Dalam dekad sejak itu, pulau itu kekal autonomi secara de facto dengan bantuan AS, tetapi kebanyakan negara di dunia telah menukar pengiktirafan diplomatik dari Taipei ke Beijing.

Kerajaan Cina menuntut penyatuan damai dengan pulau itu, yang dia dakwa kedaulatannya, dan mencela sebarang usaha pihak ketiga untuk melayannya sebagai apa-apa selain sebahagian daripada Cina.

Kementerian Luar Negeri Filipina mengecil-kecilkan pos presiden pada Selasa, dengan menyatakan ia bertujuan untuk mengakui “kepentingan bersama” dengan Taiwan, termasuk yang timbul daripada kehadiran 200,000 pekerja Filipina di pulau itu. Pejabat Marcos memberitahu Reuters bahawa dia tidak mencabar dasar Satu-China.

Ucapan tahniah rasmi telah diberikan kepada Taiwan atas pilihan raya oleh AS dan kebanyakan sekutunya, walaupun mereka menganggap Beijing sebagai wakil tunggal rakyat Cina.

Kerajaan Cina telah menuduh Washington menggalakkan pemisahan dengan tindakannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.