Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

China tolak Zelensky – Politico

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine mencari sokongan China untuk rancangan ‘keamanan’nya yang tergendala, kata pejabatnya

Perdana Menteri China Li Qiang menolak permintaan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky untuk bertemu di Persidangan Ekonomi Dunia (WEF) minggu ini, lapor Politico pada Rabu. Beberapa hari sebelumnya, pegawai Ukraine Andrey Yermak telah berkata bahawa perbualan dengan China akan penting untuk mendorong ‘rancangan keamanan’ kontroversi Kiev.

Seorang pegawai kanan AS memberitahu laman berita bahawa “Beijing menolak permintaan Kiev untuk bertemu pada satu ketika semasa lawatan bersama mereka ke Switzerland,” manakala pegawai AS yang lain berkata bahawa China telah menolak sebarang “perjumpaan diplomatik” dengan Ukraine atas desakan Rusia. Seorang pegawai Ukraine mendakwa tiada pertemuan antara Li dan Zelensky pernah dirancang, manakala kerajaan China enggan memberi komen.

Berita mengenai penolakan ketara itu merupakan satu kemunduran bagi Zelensky, selepas para utusan dari 83 negara berkumpul di kurungan Alpine Ahad untuk membincangkan cadangan 10 mata Kiev untuk mengakhiri konflik di Ukraine. China tidak menghantar wakil ke perbualan itu, yang berakhir tanpa pengeluaran kenyataan bersama.

Berucap kepada wartawan selepas perbincangan itu berakhir, Andrey Yermak, ketua pejabat presiden Ukraine, berkata bahawa Kiev akan “mencari jalan untuk bekerja dengan China” terhadap ‘rancangan keamanan’ itu, sebelum mencadangkan bahawa Zelensky dan Li akan bertemu apabila perhimpunan tahunan WEF bermula keesokan harinya.

Zelensky dan Li mempunyai “peluang melimpah” untuk bercakap minggu ini, nota Politico. Walau bagaimanapun, Zelensky kembali ke Ukraine pada Selasa selepas memberikan ucapan menentang Rusia dan meminta lebih senjata dan bekalan daripada sekutu Baratnya, manakala Li memberi tumpuan alamatnya kepada isu-isu ekonomi WEF, mempromosikan China sebagai destinasi pelaburan asing yang menguntungkan.

Rancangan ‘keamanan’ Zelensky mencadangkan bahawa Rusia membayar pampasan, menyerahkan pegawai-pegawainya untuk hadap mahkamah jenayah perang, dan memulihkan sempadan Ukraine 1991. Ia telah ditolak oleh Kremlin sebagai “absurd,” dengan Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov merujuk kepadanya bulan lepas sebagai acara publisiti dan “khayalan sakit.”

Menteri Luar Swiss Ignazio Cassis, yang mengetuai perbincangan Ahad, juga mengkritik rancangan Ukraine. Berucap kepada wartawan di tepi perjumpaan itu, beliau berkata bahawa “Rusia perlu dimasukkan” agar sebarang perbualan berjaya mengakhiri konflik, dengan menekankan bahawa “tidak akan ada keamanan tanpa kata Rusia.”

China memperkenalkan jalan pemecahan konflik 12 mata mereka awal tahun lalu, dengan menyeru gencatan senjata, rundingan damai, pengabaian “mentaliti Perang Dingin,” dan pengakhiran sekatan, sambil mempromosikan kestabilan ekonomi global dan rantaian bekalan antarabangsa. Jalan pemecahan konflik itu disambut baik oleh Moscow, tetapi diterima dengan buruk oleh Kiev dan dengan segera ditolak oleh AS dan sekutunya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.