Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

China mengancam membalas tindakan ‘penindasan’ Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Beijing telah menyatakan bahawa undang-undang baru-baru ini yang diluluskan di Washington “sangat melanggar” kedaulatannya

Beijing telah memberi amaran bahawa undang-undang anti-China yang ditandatangani ke dalam undang-undang minggu lepas oleh Presiden AS Joe Biden akan membawa langkah “keras” balasan jika Washington tidak mengubah haluannya terhadap inisiatif yang bermusuhan.

Isu utama adalah rancangan AS untuk menangani pengaruh China dengan menyediakan $8 bilion untuk inisiatif keselamatan Wilayah Indo-Pasifik, termasuk bantuan tentera ke Taiwan, serta undang-undang baru yang akan mengharamkan TikTok jika platform pembagian video itu tidak dijual oleh syarikat induk China dalam tempoh 12 bulan. Biden telah menyeru agar AS menghentikan ketergantungan kepada import bahan mentah China dan telah melabelkan pemimpin China sebagai “orang jahat” yang akan “berbuat jahat” apabila mereka menghadapi masalah.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri China mendakwa pada Isnin bahawa tindakan terbaru AS melanggar kedaulatan China. “Kami menyeru AS supaya menghormati intipati dan kebimbangan utama China, dan jangan melaksanakan artikel negatif berkaitan China,” kata Lin kepada wartawan di Beijing. “Jika tidak, China akan mengambil langkah kuat dan tegas untuk mempertahankan kedaulatan, keselamatan dan kepentingan pembangunan kami.”

China mendakwa kedaulatan ke atas Taiwan, yang dipandang sebagai wilayah pecah belah – kedudukan yang telah diakui oleh AS, tanpa menyokongnya, sejak tahun 1970-an. Washington juga telah mengekalkan dasar “ketidakpastian strategik”, yang bermakna ia berusaha untuk menghalang penaklukan Taiwan oleh China dengan meninggalkan kemungkinan bahawa ia akan membantu mempertahankan pulau itu yang diperintah sendiri.

Undang-undang bantuan baru Taiwan melanggar komunike AS-China mengenai ‘prinsip satu China’, kata Lin. Ia juga menghantar “isyarat yang sangat salah” kepada pemisah Taiwan, beliau memperingatkan, dengan menambah bahawa Washington sekali lagi mendedahkan “sifat hegemoni dan penindasan”nya.

Ketegangan AS-China yang diperbaharui itu datang berikutan lawatan minggu lepas ke Beijing dan Shanghai oleh Setiausaha Negara AS Antony Blinken. Apabila kembali ke Washington, diplomat tertinggi AS menuduh Beijing cuba menipu pilihan raya Amerika. Lin menafikan tuduhan itu, dengan mengatakan ia timbul daripada “paranoia dan pemburu bayang”.

Jurucakap China juga tidak bersetuju dengan tuduhan Blinken bahawa China mengeksport barangan berkembar guna untuk membantu Rusia menghasilkan lebih banyak senjata untuk digunakan terhadap Ukraine. Beliau menegaskan bahawa China telah mendorong persetujuan damai yang dirundingkan di Ukraine, berbeza dengan peranan AS sebagai penggalak.

“Hak China untuk perdagangan dan pertukaran ekonomi normal dengan negara-negara di dunia, termasuk Rusia, berdasarkan prinsip kesamarataan dan faedah bersama tidak boleh dihalang atau diganggu,” kata Lin. “AS terus menyediakan peluru ke Ukraine sambil menyalahkan perdagangan normal kami dengan Rusia. Jelas siapa yang sebenarnya menyalakan api dan memperburuk krisis.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.