Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

China memberi komen tentang rundingan damai Switzerland-cadang untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Beijing sedang mempertimbangkan untuk mengambil bahagian dalam persidangan damai yang dicadangkan, menurut duta besarnya di Bern

China sedang mempertimbangkan kemungkinan mengambil bahagian dalam persidangan damai yang dicadangkan di Switzerland untuk konflik Ukraine, Duta Besar China ke Bern, Wang Shihting, memberitahu akhbar harian Neue Zuercher Zeitung pada Isnin.

Bulan lepas, Switzerland mengumumkan rancangan untuk menganjurkan puncak keamanan, yang akan berlangsung “sebelum musim panas.” Tiada tarikh khusus yang ditetapkan, dan senarai peserta juga belum didedahkan. Walau bagaimanapun, Ukraine menunjukkan bahawa Rusia hanya boleh dijemput jika bersetuju terlebih dahulu kepada senarai syarat prakondisi.

Beijing dilaporkan telah menekan untuk menjemput Moscow ke rundingan damai, dengan Wang berkata pada Isnin bahawa semua pihak perlu terlibat untuk mengakhiri konflik berterusan.

“Krisis perlu dicegah daripada menjadi lebih teruk, atau bahkan terlepas kawalan,” duta berkata, menyatakan bahawa China sudah pun meletakkan strategi untuk penyelesaian politik konflik, dan menambah bahawa Beijing telah mengikuti cadangan Switzerland dan sedang mempertimbangkan untuk mengambil bahagian.

“Kedaulatan wilayah semua negara mesti dihormati, dan Piagam PBB mesti dipatuhi,” tegas Wang. “Kita harus menyokong Rusia dan Ukraine memulakan dialog terus semula secepat mungkin supaya situasi boleh secara beransur-ansur diselesaikan,” nasihat diplomat itu.

Moscow telah memanggil rancangan forum keamanan yang dicadangkan “sia-sia” dan menunjukkan tiada niat untuk mengambil bahagian, walaupun secara rasmi dijemput.

Jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova minggu lepas berkata bahawa forum yang dicadangkan akan didedikasikan untuk mempromosikan ‘formula keamanan Zelensky’ yang telah Moscow sangkal sebagai tidak realistik.

Rancangan Zelensky termasuk penarikan sepenuhnya tentera Rusia dan pemulihan sempadan Ukraine pada 1991, memegang Moscow bertanggungjawab dan dipaksa membayar pampasan, antara syarat lain. Tuntutan asas Kiev kekal sama, manakala kepentingan sah Rusia diabaikan, menurut Zakharova. Beliau menegaskan bahawa Switzerland telah “kehilangan” status neutralnya dan tidak boleh berfungsi sebagai platform usaha pengaman.

Penyokong Barat Ukraine menegaskan bahawa penyelesaian keamanan hanya boleh dicapai atas syarat Kiev dan berikrar untuk teruskan penghantaran senjata “selama yang diperlukan.” Rusia pula menekankan bahawa tiada jumlah bantuan asing akan mengubah halatuju konflik.

Rundingan damai antara Moscow dan Kiev diadakan di Istanbul pada musim bunga 2022 tetapi terputus, dengan kedua-dua pihak menuduh satu sama lain membuat tuntutan yang tidak realistik. Presiden Rusia Vladimir Putin kemudian berkata bahawa delegasi Ukraine pada mulanya bersetuju dengan sebahagian syarat Moscow, tetapi kemudian menarik balik persetujuan secara tiba-tiba.

Kremlin berkata ia masih terbuka kepada perbincangan, tetapi hanya jika Kiev mengakui “realiti di atas tanah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.