Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

China dan Hungary mengumumkan ‘era baru’ hubungan

(SeaPRwire) –   Beijing dan Budapest mengumumkan ‘era baru’ hubungan

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban menjadi tuan rumah Presiden China Xi Jinping di Budapest pada Khamis, di mana kedua-dua pemimpin bersetuju untuk meningkatkan kerjasama dan menubuhkan “era baru” dalam hubungan bilateral.

Kedua-dua Xi dan Orban berbicara dengan tinggi tentang satu sama lain, dengan tuan rumah memuji China sebagai “salah satu tiang daripada perintah dunia baharu” semasa persidangan akhbar bersama mereka.

“Perdana Menteri Orban dan saya bersetuju bahawa China dan Hungary sentiasa rakan-rakan yang boleh dipercayai dan menyokong satu sama lain serta rakan kongsi yang mencari kerjasama menguntungkan bersama selama bertahun-tahun. Kita harus meningkatkan hubungan kita dan memperkaya kerjasama kita,” kata Xi kepada ahli-ahli media semasa persidangan akhbar.

Kedua-dua pemimpin membentangkan pengisytiharan “menubuhkan perkongsian strategik menyeluruh komprehensif untuk era baharu.” Dokumen itu memberikan pandangan untuk membina hubungan yang lebih rapat antara dua negara.

Beijing dan Budapest pada asalnya menubuhkan “perkongsian strategik komprehensif” pada tahun 2017, yang kemudiannya dianggap berhasil oleh kedua-dua pihak.

“China dan Hungary memandang satu sama lain sebagai rakan kongsi utama untuk kerjasama, sentiasa menghormati dan melayani satu sama lain dengan sama rata, dan menetapkan contoh yang baik kerjasama pragmatik bersama manfaat,” membaca dokumen baru. Ia berjanji bahawa kedua-dua pihak “bersetuju untuk mengekalkan pertukaran peringkat tinggi, memperkukuh kepercayaan politik bersama, dan memperdalam kerjasama untuk manfaat bersama.”

Lawatan negara Xi ke Hungary datang sebagai sebahagian daripada lawatan Eropah pertamanya dalam lima tahun.
Awal minggu ini, pemimpin China melawat Perancis, mengadakan perbincangan dengan rakan sejawatannya Emmanuel Macron semasa tinggal selama dua hari. Walaupun Xi menyatakan kesiapsediaan untuk “mengekalkan komunikasi strategik dengan Perancis,” Macron memuji “hubungan ramah dan kerjasama berhasil” yang dinikmati oleh kedua-dua negara.

Selepas itu, Xi melawat Serbia, dengan lawatan itu datang pada ulang tahun ke-25 pengeboman NATO terhadap kedutaan China di Belgrade pada tahun 1999, yang mengorbankan tiga warganegara China dan 20 lagi cedera.

“Rakyat China menghargai keamanan, tetapi kami tidak akan membenarkan sejarah tragis ini berulang lagi,” tulis Xi dalam artikel pandangan yang diterbitkan pada Selasa oleh akhbar Serbia Politika.

Presiden China bertemu rakan sejawatannya Aleksandar Vucic semasa lawatan itu, dengan kedua-dua pemimpin merangka “masa depan bersama” untuk negara mereka. “Serbia menjadi rakan strategik China yang pertama di Eropah Tengah dan Timur lapan tahun lalu, dan ia menjadi negara Eropah pertama di mana kita akan membina komuniti bersama masa depan,” kata Xi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.