Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

China bertindak balas terhadap sekatan siber UK

(SeaPRwire) –   London menuduh tuduhan tanpa asas dan jahat, Beijing berkata

Tuntutan British tentang dakwaan pembobolan UK Electoral Commission adalah palsu dan tidak berasas, kerajaan China berkata pada Selasa, membalas pengumuman sanksi terhadap dua warganya dan perniagaan di Wuhan.

London mengumumkan sanksi terhadap Zhao Guangzong dan Ni Gaobin, serta Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Ltd, pada Isnin. Menurut kerajaan British, mereka berkaitan dengan Kumpulan Penyerang Terusan Berterusan Lanjutan 31 (APT31), didakwa sebagai kumpulan pengganas berkomputer bersekutu negara yang disalahkan untuk dua serangan siber terhadap Britain.

“Penekanan UK terhadap dakwaan ‘serangan siber China’ tanpa asas dan pengumuman sanksi adalah manipulasi politik yang jelas dan fitnah jahat,” kata kedutaan China di London. “Kami tidak mempunyai minat atau keperluan untuk campur tangan dalam hal ehwal dalaman UK.”

Kedutaan itu mendesak UK “segera berhenti menyebarkan maklumat palsu” tentang China.

Bukti British yang diberikan kepada Beijing tentang APT31 adalah “kurang memadai,” manakala “kesimpulan berkaitan kurang profesional,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri China Lin Jian kepada wartawan pada Selasa, menambah bahawa China “akan mengambil langkah-langkah perlu untuk melindungi hak dan kepentingan sah kami.”

Setiausaha Luar Negeri British David Cameron mengumumkan sanksi pada Isnin petang, menuduh China “serangan terhadap demokrasi kami” dan berjanji tindakan sedemikian “tidak akan diterima.”

London mendakwa APT31 berada dibalik serangan siber terhadap UK Electoral Commission antara Ogos 2021 dan Oktober 2022, yang mengakses pangkalan data pengundi serta emel sensitif “sistem kawalan” dan pegawai yang terlibat dalam enam pilihan raya kecil.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri China menuduh Amerika Syarikat bekerja untuk “menyusun dan menyebarkan semua jenis maklumat palsu tentang ancaman yang dibawa oleh pengganas komputer China yang dikatakan,” menggunakan sekutu mereka dari rangkaian ‘Lima Mata’ – Australia, Kanada, New Zealand dan UK.

Zealand Baru juga mendakwa diserang kumpulan pengganas komputer China yang berbeza pada Isnin, manakala Jabatan Keadilan Amerika Syarikat mengumumkan tuduhan jenayah terhadap tujuh warganegara China – termasuk dua yang dinamakan oleh UK. Kumpulan itu didakwa cuba mengganas warganegara British dan Amerika melalui “emel jahat” selama 14 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.