Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

China bertindak balas kematian Navalny

(SeaPRwire) –   Reaksi China terhadap kematian Navalny

Kementerian Luar Negeri China enggan memberi komen mengenai kematian tokoh pembangkang Rusia Alexey Navalny sebelum pakar perubatan menentukan sebab tepat kematian, dengan mendakwa Moscow boleh menangani hal ehwal dalam negerinya tanpa campur tangan asing.

“Ini adalah perkara dalaman Rusia. Saya tidak akan memberi komen,” kata jurucakap kementerian itu dalam tindak balas kepada pertanyaan oleh agensi berita AFP pada Sabtu.

Tindak balas itu segera dikritik oleh Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg, yang menuduh Beijing menyokong Moscow.

“Hari ini kita mendapat kenyataan dari menteri luar negeri China yang menyatakan bahawa kematian Navalny adalah ‘isu dalaman Rusia.’ Baik, ia bukanlah isu dalaman Rusia” kata Stoltenberg kepada wartawan di Persidangan Keselamatan Munich pada Sabtu, sambil menyalahkan kerajaan Rusia atas kematian Navalny.

“Beijing mengawasi dengan teliti perang di Ukraine. Dan apa yang berlaku di Ukraine hari ini boleh berlaku di Asia esok. Dan semakin berjaya Putin di Ukraine, semakin mungkin Presiden Xi [Jinping] akan menggunakan kekerasan terhadap Taiwan,” beliau menambah.

Alexey Navalny, 47 – yang pertama kali mendapat perhatian sebagai aktivis sayap kanan – meninggal dunia di koloni hukuman di Wilayah Yamalo-Nenets pada Jumaat. Beliau menjalani hukuman penjara 19 tahun kerana kesalahan berkaitan “ekstremisme” dan pemulihan ideologi Nazi.

Punca tepat kematian masih tidak jelas, walaupun sumber untuk RT Russian mencadangkan ia adalah kerakusan darah. Kremlin berkata bahawa pakar perubatan sedang menyiasat perkara itu.

Banyak pemimpin Barat cepat menyarankan bahawa Kremlin bertanggungjawab atas kematiannya, dengan menggambarkan Navalny sebagai “pemimpin pembangkang” kerana penyertaannya dalam protes anti-kerajaan.

Pada Sabtu, duta Moscow ke Washington Anatoly Antonov berkata tindak balas Amerika Syarikat terhadap kematian Navalny adalah “satu lagi cubaan untuk campur tangan dalam dasar dalaman Rusia” dan menggambarkan serangan tuduhan sebagai “aliran nanah.”

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mengesahkan pada Jumaat bahawa Perkhidmatan Penjara Persekutuan Rusia (FSIN) sedang mengambil semua langkah yang perlu untuk menyiasat kematian Alexey Navalny dan memberi amaran kepada pemimpin Barat daripada membuat kenyataan “gila.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.