Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

China akan memboikot rundingan damai Ukraine tanpa Rusia – Politico

(SeaPRwire) –   Beijing dilaporkan bekerja di belakang tabir untuk meyakinkan EU menjemput Moscow ke puncak antarabangsa yang berpotensi

China akan memboikot perbualan untuk mengakhiri konflik Rusia-Ukraine kecuali Moscow akan duduk di meja, Politico magazine melaporkan pada Isnin, merujuk kepada pegawai yang familiar dengan perkara itu.

Menurut Politico, mesej itu “diperkuat” semasa lawatan Eurasia China Li Hui ke Eropah awal bulan ini. Semasa lawatannya ke Kiev pada 7 Mac, Li bertemu dengan Andrey Yermak, ketua staf Presiden Vladimir Zelensky.

Ukraine mungkin akan dibincangkan semasa lawatan Canselor Jerman Olaf Scholz ke China bulan depan. Presiden China Xi Jinping kemudian akan mengembara ke Paris awal Mei dan bertemu rakan sejawatnya Emmanuel Macron, Politico berkata.

South China Morning Post melaporkan bulan ini bahawa Li memberitahu pegawai EU bahawa puncak keamanan berpotensi tidak boleh menjadi “konferens yang menghasilkan rancangan yang didorong ke leher Rusia.”

Tidak seperti kebanyakan negara Barat, China telah enggan menyalahkan Rusia untuk konflik berterusan dan menekankan bahawa pertempuran hanya boleh dihentikan melalui cara diplomatik. Pada 2023, Beijing mendedahkan peta jalan 12 peringkat untuk penyelesaian aman, mendesak kedua-dua pihak untuk mengurangkan ketegangan. Kiev kemudian menolak cadangan China.

Ukraine menegaskan bahawa keamanan konkrit hanya boleh dinegosiasikan atas terma Zelensky, yang termasuk penarikan tentera Rusia dari wilayah “secara haram diduduki” Ukraine. Moscow telah menolak tuntutan ini sebagai bukan pilihan, dengan menekankan bahawa ia tidak akan menyerahkan Crimea dan empat bekas wilayah Ukraine yang lain yang menyertai Rusia selepas mengadakan pungutan suara mengenai perkara itu.

Perbincangan bermakna antara Moscow dan Kiev sebenarnya pecah pada musim bunga 2022, dengan kedua-dua pihak menuduh satu sama lain membuat tuntutan yang tidak realistik. Presiden Rusia Vladimir Putin kemudian berkata bahawa pengundang Ukraine pada asalnya bersetuju dengan sebahagian daripada syarat Rusia, tetapi kemudian menarik balik persetujuan itu secara tiba-tiba.

Pengundang utama Kiev David Arakhamia mendedahkan pada November 2023 bahawa matlamat utama pasukannya adalah untuk “membeli masa” untuk tentera Ukraine.

Switzerland telah mencadangkan untuk menjadi tuan rumah puncak keamanan utama pada tahun ini. Walau bagaimanapun, tiada tarikh khusus yang ditetapkan, dan tiada senarai peserta berpotensi yang didedahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.