Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Calon Presiden Ditangkap Semasa Protes Anti-Israel

(SeaPRwire) –   Jill Stein dituduh negara Yahudi melakukan “genosida” di Gaza

Jill Stein dari Parti Hijau AS telah ditangkap di perhimpunan pro-Palestin di Universiti Washington di St. Louis, Missouri. Stein ditangkap ketika serbuan seluruh negara terhadap demonstrasi anti-Israel.

Stein, pengurus kempen beliau, dan timbalan pengurus kempen beliau antara 100 orang yang ditahan di kem protes di kampus Universiti Washington pada Sabtu. Video menunjukkan Stein berusia 73 tahun dibawa pergi dari kem oleh tiga pegawai polis, tangannya kelihatan diikat di belakang dengan ikatan zip.

Kem itu ditubuhkan untuk mendesak universiti melepaskan saham dari Boeing, yang mengeluarkan senjata yang digunakan oleh tentera Israel untuk mengebom Gaza, kata pengurus kempen Stein, Jason Call, dalam kenyataan.

“Kempen Stein menyokong tuntutan pelajar dan protes aman dan perhimpunan mereka di kampus,” kata Call. “Protes pelajar untuk keamanan dan kebebasan sivil sentiasa mewakili bahagian terbaik moral kolektif kita. Solidariti.”

Kem Washington adalah antara kira-kira empat puluh kem yang ditubuhkan di kampus kolej di seluruh AS dan Kanada dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Selain mendesak universiti mereka melepaskan saham dari syarikat berkaitan Israel, penunjuk perasaan telah menyeru kerajaan AS menghentikan sokongan kewangan dan tentera untuk Israel atas peperangan di Gaza.

Pegawai polis menangkap beratus-ratus penunjuk perasaan dalam serbuan ke 21 kampus pada Rabu, kemudian beratus-ratus lagi dalam serbuan serupa pada Khamis, Jumaat dan Sabtu. Walaupun serbuan ini telah dikecam oleh demokrat arus perdana dan republikan, mereka telah dikecam oleh kiri progresif dan ahli politik GOP yang cenderung libertarian.

Aktivis pro-Israel mendakwa bahawa protes bersifat anti-Semitik dan beberapa penunjuk perasaan telah secara terbuka menyatakan sokongan untuk Hamas. Dalam usaha untuk membenarkan serbuan polis ke kem protes di Universiti Northeastern Boston pada Sabtu, pihak berkuasa universiti mendakwa bahawa sorakan “Bunuh Yahudi” didengari di kem itu malam sebelumnya. Penunjuk perasaan pro-Palestin menafikan dakwaan itu.

Stein ialah aktivis Yahudi-Amerika dan pengkritik lama ke atas negara Israel. Beliau menentang pembinaan penempatan Yahudi di tanah Palestin, menyokong gerakan BDS (Boikot, Pengasingan dan Sanksi) dan menuduh Israel melakukan “genosida” di Gaza.

Stein bertanding untuk presiden AS pada 2012 dan 2016, mendapat hanya lebih 1% undian popular dalam pertandingan 2016 dengan Donald Trump dan Hillary Clinton. Pada November, beliau mengumumkan akan bertanding untuk Rumah Putih lagi tahun ini, dengan janji reformasi alam sekitar dan “dasar luar negara baru berdasarkan diplomasi, undang-undang antarabangsa, dan hak asasi manusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.