Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Calon Presiden AS Menghentikan Kempen

(SeaPRwire) –   Chris Christie’s exit came amid lagging poll numbers in early battleground states

Mantan Gabenor New Jersey Chris Christie telah mengumumkan pengunduran dirinya daripada perlumbaan presiden 2024, mengakui beliau tidak mempunyai laluan kemenangan. Calon tersebut merupakan antara beberapa orang Republikan yang secara terbuka mengkritik bekas Presiden Donald Trump.

Berucap kepada penyokong di New Hampshire pada Rabu lalu, kurang daripada dua minggu sebelum pusingan awal pilihan raya Republikan negeri itu bermula, Christie berkata menarik diri adalah “perkara yang betul untuk saya lakukan,” tetapi bersumpah untuk tidak pernah “membenarkan Donald Trump … untuk menjadi presiden Amerika Syarikat sekali lagi.”

“Ia jelas kepada saya malam ini bahawa tidak ada laluan bagi saya untuk memenangi pencalonan, yang mana adalah sebabnya saya mengundurkan diri daripada perlumbaan presiden Amerika Syarikat malam ini,” tambah bekas gabenor itu.

Keputusan itu mengikuti angka-angka pol yang kurang memberangsangkan bagi calon Republikan itu ketika pengundi sedang bersedia untuk pusingan pertama pertandingan 2024. Satu kajian CNN bersama Universiti New Hampshire baru-baru ini menunjukkan bahawa Christie sedang tertinggal jauh di negeri berpengaruh itu, hanya mendapat 12% undian. Pemimpin GOP yang utama Trump pula terus memimpin dengan 39%, manakala bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley mendapat 32% dalam kajian tersebut.

Sebelum mengumumkan beliau akan menarik diri daripada perlumbaan dalam majlis di New Hampshire, Christie didengari mengkritik pesaing Republikannya di atas mikrofon panas, mengatakan bahawa Haley akan “dikalahkan” dalam perlumbaan dan “tidak sesuai” untuk ini. Beliau juga menyebut Gabenor Florida Ron DeSantis, yang mana beliau kata telah memanggilnya “ketakutan,” walaupun rakaman audio telah dipotong sebelum beliau sempat menamatkan ayatnya. Kempen Christie enggan memberikan komen mengenai insiden tersebut.

Usaha ke Puterajaya Christie sebahagian besarnya tertumpu kepada kritikan terhadap Trump, yang mana Christie sebelum ini menyokong semasa kitaran pilihan raya 2016. Dalam satu iklan serangan yang dikeluarkan minggu lalu, bekas gabenor itu mengakui bahawa adalah “kesilapan,” mendakwa beliau hanya menyokong Trump “kerana saya fikir saya boleh membuat beliau menjadi calon dan presiden yang lebih baik.”

Dalam ucapannya pada Rabu, bekas calon itu mengambil tembakan terakhir kepada Trump, mengatakan beliau adalah orang “marah” dan akan “[meletakkan] dirinya sendiri sebelum rakyat negara ini.” Christie turut menambah bahawa beliau tidak berhasrat untuk menyokong mana-mana calon Republikan lain yang bertanding.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.