Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Boris Johnson mahu $1 juta untuk temubual – Tucker Carlson

(SeaPRwire) –   Mantan Perdana Menteri UK Boris Johnson mahu $1 juta untuk temubual – Tucker Carlson

Ahli jurnalism Amerika Tucker Carlson telah berkata bekas Perdana Menteri UK Boris Johnson hanya akan bersetuju untuk temubual jika beliau menerima yuran $1 juta. Beliau membuat dakwaan berikutan temubual berprofil tinggi beliau dengan Presiden Rusia Vladimir Putin.

Berbicara kepada pengasas Blaze TV Glenn Beck untuk temubual yang disiarkan pada Selasa, Carlson membandingkan pengalamannya menemubual Putin dengan usaha untuk duduk dengan Johnson, yang telah mengkritik bekas pengacara Fox itu sebagai “alat Kremlin” selepas perbualan panjang beliau dengan presiden Rusia awal bulan ini.

”Jadi saya di Moscow, saya menunggu untuk melakukan temubual ini, berita tentang kami melakukannya keluar, dan saya dengan serta merta dikecam oleh seorang yang bernama Boris Johnson,” katanya. “Jadi saya hantar permintaan untuk temubual dengan [Johnson], kerana beliau sentiasa mengecam saya.”

Berharap Johnson akan “menerangkan kedudukannya mengenai Ukraine,” Carlson berkata beliau segera mendengar balik daripada staf Johnson, yang mendedahkan bekas perdana menteri itu akan bersetuju kepada temubual – tetapi hanya dengan satu syarat.

”Akhirnya seorang penasihat kembali kepada saya dan kata, ‘Dia akan bercakap dengan anda, tetapi ia akan menelan kos anda satu juta dolar.’ Dia mahu satu juta dalam dolar AS, emas atau bitcoin – ini baru berlaku semalam atau dua hari yang lalu!” beliau teruskan.

Carlson kemudiannya menyatakan bahawa beliau baru sahaja menamatkan temubualnya dengan Putin, yang “tidak meminta saya satu juta dolar.”

“Jadi anda memberitahu saya bahawa Boris Johnson jauh lebih kotor, lebih rendah daripada Vladimir Putin? Jadi seluruh perkara ini adalah satu serangan ugut,” tambah Carlson.

Johnson sangat mengkritik temubual dua jam Carlson dengan Putin, menulis ulasan pedas untuk Daily Mail sebaik sahaja temubual disiarkan.

”Apabila Tucker Carlson pergi ke Kremlin, beliau mempunyai fungsi yang sangat dikenali dalam sejarah. Beliau akan menjadi boneka kepada tiran, diktaphone kepada diktator dan pengkhianat kepada jurnalism,” tulis Johnson, menambah bahawa Carlson gagal menekan Putin mengenai operasi tentera Rusia di Ukraine.

Temubual Carlson juga dikecam oleh pelbagai pemimpin dan pengulas Barat, yang menuduh beliau hanya menanya soalan ringan, dan membenarkan Putin memberi jawapan panjang tanpa gangguan.

Apabila ditanya mengapa beliau tidak menimbulkan topik tertentu semasa Persidangan Kerajaan Sedunia di Dubai awal bulan ini, Carlson berkata beliau mahu melakukan temubual itu kerana berminat dengan pandangan dunia Putin, dan tidak mahu menyuntik dirinya ke dalam perbincangan itu. Ahli jurnalism itu juga menjelaskan bahawa beliau mahu bercakap dengan Putin kerana media AS “berbohong” dan kerana orang awam Amerika tidak diberitahu mengenai konflik di Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.