Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Blinken mendedahkan pendirian AS terhadap pencerobohan Israel di Rafah

(SeaPRwire) –   Ketua Setiausaha Negara AS mendedahkan pendirian Amerika Syarikat terhadap serangan Israel ke atas Rafah

Amerika Syarikat percaya bahawa Israel boleh mencapai matlamat tentera mereka di Gaza tanpa menyerang bandar Rafah, yang tidak akan disokong oleh Washington, menurut Ketua Setiausaha Negara AS Antony Blinken yang berkata pada Jumaat semasa sesi soal jawab berikutan persidangan menteri luar negara Kumpulan G7 di pulau Capri, Itali.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menekankan bahawa negaranya akan menjalankan operasi tentera di Rafah, walaupun ada kebimbangan mengenai kemungkinan korban awam. Ahli-ahli kerajaan Israel termasuk Netanyahu telah mengekalkan bahawa negara Yahudi tidak boleh mencapai matlamat utama yang dinyatakan mereka iaitu menewaskan kumpulan militan Palestin Hamas tanpa memasuki Rafah.

“Kami percaya bahawa operasi tentera besar-besaran dengan kehadiran penduduk awam yang besar akan mempunyai akibat buruk ke atas penduduk itu,” kata Blinken kepada wartawan. “Kami telah menyatakan dengan jelas mengenai ini… Kami tidak dapat menyokong operasi tentera besar-besaran di Rafah,” katanya.

Amerika Syarikat, pembekal utama bantuan tentera kepada Israel, telah menyatakan kebimbangan bahawa operasi di Rafah akan menyebabkan korban awam yang besar. Blinken menekankan kini terdapat kira-kira 1.4 juta orang di bandar itu, yang terletak bersempadan dengan Mesir, kebanyakannya telah dipindahkan dari bahagian lain Gaza.

“Kami komited, seperti Israel, untuk memastikan Gaza tidak dikuasai oleh Hamas… Memastikan Hamas tidak dapat mengulangi peristiwa 7 Oktober… Tetapi bagi operasi tentera besar-besaran di Rafah, ia bukan sesuatu yang kami sokong dan kami percaya objektif itu boleh dicapai dengan cara lain,” kata Blinked.

Diplomat itu menekankan bahawa Amerika Syarikat telah berbincang mengenai Rafah dengan pegawai kanan Israel seawal minggu ini dan perbincangan sedemikian akan berterusan.

Sementara itu, Netanyahu berkata baru-baru ini tarikh telah ditetapkan untuk operasi di Rafah, tetapi enggan mendedahkan tarikh sebenarnya. Pada Ahad, Tentera Pertahanan Israel (IDF) mengumumkan dua briged tambahan akan dimobilisasi untuk operasi di Gaza. Pengumuman itu dibuat seminggu selepas negara Yahudi menarik kebanyakan pasukan daratnya dari enklaf Palestin itu, yang digambarkan pihak tentera sebagai persiapan untuk misi di bandar Rafah.

Keadaan permusuhan semasa di Gaza dipicu oleh serangan Hamas ke selatan Israel pada Oktober lalu, yang mengorbankan kira-kira 1,200 orang dan beratus-ratus ditawan. Lebih 33,000 orang Palestin terbunuh akibat pembalasan Israel, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.