Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Blinken di Beijing: Amerika Syarikat cuba meyakinkan China untuk menentang Rusia – tetapi adakah ia berjaya?

(SeaPRwire) –   Washington secara dasarnya mahu Beijing menafikan Moscow dan kemudian menghadapi kemarahannya sendiri

Antony Blinken melakukan perjalanan ke China minggu ini untuk memperingatkan Beijing tentang sanksi untuk menyediakan teknologi ketenteraan kepada Rusia, menurut Financial Times dan Bloomberg dalam pratonton lawatan Setiausaha Negara AS itu.

Mereka tidak menyatakan sanksi yang mungkin mengikut. Walau bagaimanapun, sumber FT mencadangkan bahawa institusi kewangan dan lain-lain di China mungkin menghadapi sekatan. Sementara itu, Izvestia Moscow telah mendedahkan bahawa beberapa bank China, termasuk yang terbesar, ICBC, sudah tidak menerima pembayaran dalam yuan dari Rusia, kerana takut terhadap sanksi sekunder. Hampir 80% pembayaran ke China telah dikembalikan, kata akhbar itu.

Washington kelihatan yakin bahawa sokongan China untuk industri pertahanan Rusia, walaupun tidak dilaporkan secara terbuka, adalah tulus dan bahawa sokongan ini memberi kesan yang ketara kepada perjalanan konflik Ukraine.

Walaupun dengan semua ini difikirkan, sukar untuk membayangkan bahawa Blinken akan berkomunikasi dalam bahasa ancaman dan ultimatum. Pengalaman pertama jenis retorik ini antara pentadbiran Presiden AS Joe Biden dan kepimpinan China menunjukkan bahawa tekanan keras dan cepat tidak berfungsi dengan kepimpinan Beijing sekarang.

Sebenarnya, ia memberi kesan sebaliknya. Bukti ini adalah pertemuan yang gagal di Alaska pada Mac 2021, apabila Blinken dan Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan cuba menekan lawan China mereka, hanya untuk dihadapi dengan kecaman yang keras – dan secara awam pula – yang jauh berbeza daripada semangat diplomasi Beijing yang biasanya berhemah.

Blinken kemudian mengambil permainan yang jauh lebih halus. Dia mungkin cuba memisahkan Moscow dan Beijing dengan memanfaatkan fakta bahawa inisiatif keamanan China untuk menyelesaikan konflik Ukraine tidak sepadan dengan tuntutan maksimalis pegawai Rusia (sekurang-kurangnya secara awam).

Itu mungkin tidak berjaya, memandangkan bahawa China secara terbuka menyatakan pada Jumaat bahawa NATO bertanggungjawab terhadap krisis Ukraine.

Beijing memanggil untuk berhenti permusuhan, secara kesannya membekukan konflik, tetapi tidak membuat sebarang sebutan tentang demiliterisasi Ukraine, penghapusan Nazi, atau perubahan rejim di Kiev.

Baru-baru ini, terdapat isyarat yang boleh ditafsirkan sebagai kesediaan Beijing untuk menjauhkan diri dari Moscow.

Secara khusus, artikel dalam The Economist oleh Feng Yujun, profesor di Universiti Peking, telah menimbulkan kegemparan. Pakar rasmi China dan konflik Ukraine ini berbual dengan sangat semangat pemikiran politik Barat: beliau mengkritik Moscow, meramalkan kekalahannya, memuji Kiev untuk “kekuatan dan kesatuan perlawanannya,” dan bahkan mencadangkan jika Rusia tidak mengubah struktur kuasanya, ia akan terus mengancam keselamatan antarabangsa dengan memprovokasi peperangan.

Mengetahui bagaimana masyarakat China diatur, sukar untuk membayangkan profesor yang menulis artikel ini bertindak atas risiko sendiri tanpa sokongan rakan-rakan yang bertanggungjawab di Beijing. Penolakan empat bank besar China untuk menerima pembayaran dari Rusia, bahkan dalam yuan, juga boleh dilihat sebagai isyarat menakutkan kepada Moscow. Dengan kata lain, mungkin akan terbukti bahawa alians Rusia-China, begitu kuat dalam perkataan, jauh dari menjadi berkesan dan bebas masalah dalam amalan. Dan Blinken pasti telah cuba mengkukuhkan trend ini.

Walau bagaimanapun, terdapat masalah: konteks keseluruhan hubungan AS-China tidak membuatnya lebih mudah bagi Washington.

Paket bantuan tentera kepada Taiwan baru-baru ini diluluskan oleh Kongres AS tentu tidak mencipta latar belakang emosi yang menggalakkan untuk rundingan halus yang cuba dilakukan Blinken di Beijing. Usaha Washington untuk mencipta pakatan tentera dan politik anti-Cina di rantau – dari Filipina ke Australia, dari India dan Vietnam ke Jepun – juga tidak menggalakkan pemahaman bersama antara dua kuasa super.

Ahli strategi Amerika tidak menyembunyikan fakta bahawa lawan geopolitik utama, paling berbahaya dan paling prinsipal Amerika Syarikat bukanlah Rusia, tetapi China.

Jika demikian, apakah tujuannya Beijing memenuhi permintaan Washington dan menyertai tekanannya terhadap Moscow? Hanya supaya kemudian, apabila AS mencapai matlamatnya di Rusia, Beijing terpaksa menghadapinya sendirian? Ini pastinya bukan dalam rancangan Komrad Xi dan pasukannya.

Artikel ini pertama kali diterbitkan oleh , diterjemah dan disunting oleh pasukan RT

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.