Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Blinken akan beri amaran kepada China tentang memberi bantuan kepada Rusia di Ukraine

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri AS merancang untuk mengancam akibat bagi eksport berkaitan senjata semasa lawatannya yang akan datang ke Beijing

Setiausaha Negara AS Antony Blinken bertujuan untuk menekan pegawai China apabila beliau bepergian ke Beijing pada hari Rabu, memberi amaran bahawa terdapat akibat untuk mengeksport bahan ke Rusia dengan aplikasi ketenteraan yang berpotensi.

Blinken, yang dijadualkan untuk membuat perhentian di Beijing dan Shanghai semasa lawatannya selama tiga hari ke Republik Rakyat China (PRC), merancang untuk bertemu dengan Menteri Luar Negeri Wang Yi. Beliau akan “mengulangi kebimbangan mendalam kami mengenai sokongan PRC terhadap asas industri pertahanan Rusia,” kata seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri AS kepada wartawan.

Isu sebenarnya adalah eksport alat mesin China, mikroelektronik, optik, dan produk lain yang boleh digunakan untuk membuat senjata ketika konflik di Ukraine. Lawatan Blinken mengikuti amaran serupa oleh Setiausaha Harta AS Janet Yellen apabila beliau melawat China awal bulan ini.

“Kebimbangan di sana adalah melalui sokongan China, Rusia secara besar-besaran telah membina semula asas industri pertahanannya, yang mempunyai impak tidak sahaja di medan pertempuran di Ukraine, tetapi menimbulkan ancaman yang lebih besar, yang kami percaya, terhadap keselamatan Eropah yang lebih luas,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri itu. “Jadi ini sangat membimbangkan bagi kami. Kami akan menyatakan kebimbangan kami kepada China, dan kami akan menyatakan niat kami untuk memerintahkan China mengurangkan sokongan itu.”

Kementerian Luar Negeri AS telah memberi amaran bahawa ia akan mengambil “langkah lanjut jika perlu” untuk menghalang China membantu asas pertahanan Rusia. “Kami komited untuk mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mempertahankan kepentingan negara kami, dan kami bersedia mengambil langkah apabila kami percaya perlu terhadap syarikat-syarikat yang mengambil langkah-langkah bertentangan dengan kepentingan kami dan dengan cara yang – seperti yang telah kami nyatakan di sini – sangat merosakkan keselamatan di Ukraine dan Eropah,” kata jurucakap itu.

Blinken menimbulkan isu itu apabila beliau bertemu dengan pemimpin Kumpulan Tujuh awal minggu ini di Itali. Beliau tidak akan menyatakan hukuman yang berpotensi semasa perbualan di Beijing, tetapi sanksi baru boleh menyasarkan institusi kewangan China, Financial Times melaporkan, dengan merujuk kepada orang yang tidak dinamakan yang familiar dengan perkara itu.

AS sedang “sangat terus terang” tentang kebimbangannya dan akan “mempertanggungjawabkan China atas tindakannya dalam menyediakan teknologi ganda guna kepada Rusia sambil berusaha memperkukuhkan hubungannya dengan Eropah, Timbalan Setiausaha Negara AS Kurt Campbell berkata. “Apa yang telah kami cuba tekankan kepada lawan bicara Eropah dan China adalah bahawa objektif ganda ini tidak konsisten, dan bahawa kami mahu China memikirkan dengan sangat teliti arah yang mahu diambil.”

Pegawai China telah mengekalkan dasar berkecuali terhadap konflik Ukraine dan telah menyatakan bahawa Beijing tidak menjual senjata kepada Rusia. Mereka telah menggerutu terhadap dakwaan melanggar sanksi Barat yang dikenakan ke atas Moscow.

“China mengawal eksport artikel ganda guna mengikut undang-undang dan peraturan,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning kepada wartawan awal minggu ini. “Negara-negara berkaitan tidak seharusnya memfitnah atau menyerang hubungan normal antara China dan Rusia dan tidak seharusnya menjejaskan hak dan kepentingan sah China dan syarikat-syarikat China.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.