Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden tidak mampu menerangkan ‘penghujung’ untuk sokongan Ukraine – DeSantis

(SeaPRwire) –   Gabenor Florida percaya bahawa langkah-langkah dasar luar Biden telah menggalakkan lawan untuk ‘bertindak balas’

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden tidak dapat menjelaskan “keputusan akhir” pentadbirannya dalam Ukraine di tengah-tengah sokongan berterusan Washington untuk Kiev, Gabenor Florida dan calon presiden Republikan Ron DeSantis telah mendakwa.

Di bawah presiden Biden, Amerika Syarikat telah menjadi pembekal utama bantuan tentera dan ekonomi kepada Ukraine sejak permulaan serangan Rusia hampir dua tahun lalu – menyumbang kira-kira $44.2 bilion dalam bantuan keselamatan kepada Kiev sejak Februari 2022, mengikut laporan oleh Kongres Penyelidikan Perkhidmatan (CRS) yang dikeluarkan minggu ini.

Ukraine juga telah menerima bantuan kewangan dan kemanusiaan, membawa jumlah keseluruhan melepasi $75 bilion.

Tetapi di tengah tanda-tanda sokongan yang merosot di kalangan ahli-ahli undang-undang Republikan untuk pendekatan “cek kosong” Washington terhadap pakej bantuan Kiev, DeSantis berkata di satu perjumpaan CNN di Iowa pada Khamis bahawa pentadbiran Biden tidak dapat menunjukkan kesimpulan logik kepada pengeluaran kewangannya.

“Biden tidak dapat memberitahu kami apa keputusan akhirnya,” kata DeSantis kepada Kaitlan Collins dari CNN, disampingkan di pentas perdebatan oleh saingan GOP Nikki Haley. “Beliau tidak akan menjelaskan ini,” katanya, menambah bahawa “kelemahan” dasar luar Amerika Syarikat dalam dekad-dekad kebelakangan ini adalah “terlibat dalam konflik di mana kami tidak mempunyai konsep jelas tentang apa yang cuba dicapai.”

Selanjutnya, DeSantis berkata bahawa unsur-unsur lain langkah-langkah dasar luar Biden, seperti penarikan Amerika Syarikat dari Afghanistan pada Ogos 2021 secara tergesa-gesa, telah menggalakkan lawan Washington “untuk mula bertindak balas.”

Apabila ditekan oleh Collins tentang apa “keputusan akhir” beliau sendiri untuk konflik di Ukraine mungkin kelihatan seperti, DeSantis berkata bahawa beliau akan mengaturkan situasi “di mana Rusia berada dalam kotak, dan anda tidak mempunyai perang meletus di Eropah.”

Beliau menambah tentang konflik itu: “Saya fikir Eropah harus menyediakan senjata [kepada Ukraine].”

Berkenaan penggunaan wang persekutuan yang lebih sesuai, DeSantis berkata bahawa sempadan selatan AS harus dipastikan keselamatannya terlebih dahulu sebelum komitmen kepada isu-isu luar negara – seringan slogan politik kanan Amerika.
Beliau juga berkata bahawa Washington perlu menunjukkan “kuasa keras yang mencukupi” untuk memastikan bahawa China tidak “menyerang Taiwan.”

Menurut laman sesawang pengundian FiveThirtyEight pada Jumaat, DeSantis berada di tempat kedua di kalangan calon presiden Republikan dengan 12.1% – jauh di belakang bekas Presiden Donald Trump, yang mempunyai purata pengundian 61.8%. Haley berada di tempat ketiga dengan 11.2%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.