Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden ‘terlalu tua’ untuk kepresidenan – kajian

(SeaPRwire) –   Inkumben Demokratik mengekalkan kelebihan ke atas Trump walaupun kebimbangan mengenai usia lanjutnya, satu kajian mendapati

Pengundi AS sekali lagi menyatakan kebimbangan mengenai usia Joe Biden yang lanjut, mengikut dapatan kajian poling terkini; walaubagaimanapun, presiden yang menjawat masih mengekalkan kelebihan sempit ke atas cabarannya yang dijangka pada pilihan raya November, Donald Trump.

Kajian Universiti Quinnipiac yang melibatkan 1,421 pengundi berdaftar antara 15 hingga 19 Februari dan diterbitkan pada Rabu mendapati bahawa 49% responden menyokong Biden dalam pertembungan presiden hipotetikal dengan Trump – kelebihan empat mata ke atas calon Republikan yang dijangka, yang disokong oleh 45%.

Walau bagaimanapun, 67% pengundi berkata bahawa Biden berusia 81 tahun adalah “terlalu tua untuk berkhidmat empat tahun lagi sebagai presiden di Rumah Putih”; 57% memegang pandangan sama terhadap Trump berusia 77 tahun.

Hanya sedikit lebih satu pertiga responden – 34% – berkata Biden sihat secara mental untuk jawatan presiden, manakala 48% berkata mereka percaya Trump berupaya secara kognitif untuk memegang jawatan.

Kedua-dua calon presiden telah menepis kebimbangan terkini mengenai usia mereka yang meningkat.

Biden menjawab dengan marah terhadap laporan khas Peguam Penasihat Robert Hur awal bulan ini mengenai dakwaan salah urus dokumen sulitnya, yang menyatakan beliau adalah “lelaki tua yang baik hati dengan ingatan lemah,” memberitahu wartawan di Rumah Putih bahawa “Saya tahu apa yang saya lakukan.”

Awal bulan ini, bekas doktor Rumah Putih dan kini Ahli Kongres Republikan Texas Ronny Jackson, bersama 83 lagi ahli undang-undang GOP, menyatakan “kebimbangan mendalam” terhadap keupayaan mental Biden. Kumpulan itu meminta pemimpin AS membuktikan kecerdasan kognitifnya dengan mengambil ujian kognitif.

Sementara itu, Trump telah membuat beberapa kesilapan lisan di medan kempen – termasuk kelihatan bingung antara lawan GOP Nikki Haley dengan bekas Speaker Dewan Rakyat Demokrat Nancy Pelosi. Beliau juga kelihatan telah menukar Biden dengan bekas presiden AS Barack Obama sekurang-kurangnya tujuh kali dalam beberapa bulan kebelakangan ini, mengikut laporan Forbes.

Memandang ringan kebimbangan, Trump membalas tuduhan Haley mengenai usianya bulan lepas dengan berkata beliau berasa “kira-kira 35 tahun.” Beliau menambah bahawa “sesetengah orang mempunyai gen yang hebat.”

Tambahan pula, apabila pertembungan presiden diperluaskan untuk memasukkan calon Parti Hijau dan bebas, termasuk Robert F. Kennedy Jr., kajian itu mendapati Biden mendahului Trump dengan satu peratus mata (38% berbanding 37%).

Kajian terdahulu, yang diadakan pada Januari, menunjukkan Biden dengan kelebihan enam mata ke atas Trump.

Di tempat lain dalam kajian Universiti Quinnipiac yang sama, responden secara amnya menyokong sambungan bantuan AS ke Ukraine walaupun kebuntuan berterusan Kongres mengenai perkara itu. 56% menyokong Washington terus menyokong Kiev secara tentera; 44% menentangnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.