Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden mengkritik keras Trump atas pendirian ‘tidak Amerika’ terhadap NATO

(SeaPRwire) –   Peranan Washington dalam sekutu tentera adalah satu “komitmen suci,” bukan satu “beban,” menurut presiden AS

Presiden AS Joe Biden mengkritik komen terdahulu pendahulunya Donald Trump mengenai NATO pada Selasa, menuduh pemimpin utama Republikan itu “tunduk” kepada Moscow dengan menyeru sekutu Eropah di Washington yang membayar bahagian mereka bagi kos pertahanan.

Cadangan Trump semasa perhimpunan Sabtu bahawa dia telah memberitahu negara anggota NATO yang tidak disebut namanya agar Rusia dapat “buat apa sahaja sesuka hati” dengan negara itu kerana ia belum “membayar bilnya” adalah “bodoh,” tegas Biden.

“Ia adalah memalukan. Ia berbahaya. Ia tidak seperti warga AS… Bayangkan bekas presiden Amerika Serikat menyatakan hal itu. Seluruh dunia mendengarnya. Yang paling buruk, ia bersungguh-sungguh,” sambil pemimpin AS melanjutkan, mendakwa bahawa ucapan Trump bermakna dia telah “tunduk kepada diktator Rusia.”

“Ketika Amerika memberikan janjinya, itu bermakna sesuatu. Ketika kami membuat komitmen, kami menepatinya dan NATO merupakan komitmen suci,” tegas Biden. “Donald Trump melihat ini seakan-akan ia satu beban.”

Biden telah mengecam ucapan saingannya, menyerukan hal tersebut “mengejutkan dan berbahaya” pada Ahad. Dalam pernyataan tersebut, presiden tersebut mendakwa pendahulunya tersebut sebenarnya mengatakan bahwa ia akan “menyerang sekutu NATO jika Rusia menyerang” dan memberi Presiden Rusia Vladimir Putin sebuah “lampu hijau untuk peperangan dan kekerasan lanjutan.

Ketika Biden pada Selasa menuduh Trump mencoba untuk “menjauh dari NATO,” bekas presiden tersebut kemudian berargumentasi bahwa dia hanya mencoba untuk membuat sekutu Washington membayar 2% dari KDNK semua anggota yang berkomitmen pada 2014. Pemimpin utama Republikan tersebut bahkan tidak menentang gagasan untuk memberikan bantuan militer kepada Ukraina, hanya menyarankan agar AS “memberikannya kepada mereka sebagai pinjaman” dalam ucapannya di perhimpunan itu. 

Senat telah menyetujui satu paket bantuan asing bernilai $95.3 bilion untuk Ukraina, Israel dan Taiwan pada Selasa, mengirimkannya ke DPR. Juru bicara Mike Johnson sebelumnya telah menunjukkan bahwa ia akan menghalang-halangi pemungutan suara karena kurangnya ketentuan dalam rancangan undang-undang yang ditujukan untuk mereduksi jumlah rekor imigrasi ilegal melalui perbatasan AS-Meksiko. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.