Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden mengeluarkan ultimatum Rafah kepada Israel

(SeaPRwire) –   Barat Jerusalem akan kehilangan senjata “serangan” AS jika melancarkan serangan penuh skala

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah bersumpah untuk menghentikan bekalan senjata mana-mana yang boleh digunakan Israel dalam operasi tentera besar-besaran di bandar selatan Gaza Rafah.

Kata-kata pemimpin AS dalam temubual dengan CNN pada Rabu datang selepas kereta kebal dan tentera Israel memasuki kawasan timur Rafah pada Isnin malam, menawan penyeberangan sempadan utama antara Gaza dan Mesir. Ini diikuti dengan serangan udara ke atas bandar yang padat penduduk.

Walau bagaimanapun, Biden percaya bahawa Israel belum melepasi garis merah Washington.

“Mereka belum memasuki pusat-pusat penduduk. Apa yang mereka lakukan adalah tepat di sempadan,” kata Biden kepada Erin Burnett dari CNN.

“Saya telah menjelaskan bahawa jika mereka memasuki Rafah – mereka belum memasuki Rafah lagi – jika mereka memasuki Rafah, saya tidak akan membekalkan senjata yang digunakan secara sejarah untuk menangani Rafah, untuk menangani bandar-bandar – yang menangani masalah itu,” tambah Biden.

“Kami tidak akan membekalkan senjata dan peluru meriam,” tegas pemimpin AS itu, sementara mengulangi komitmen Washington terhadap keselamatan Israel. “Kami akan terus memastikan Israel selamat dari segi Iron Dome dan keupayaannya untuk menangani serangan yang datang dari Timur Tengah baru-baru ini.”

AS telah menangguhkan penghantaran senjata ke Israel minggu lepas disebabkan kebimbangan terhadap operasi darat West Jerusalem yang bakal berlaku di Rafah, menurut Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin. Walau bagaimanapun, Washington belum memutuskan nasib akhir senjata tersebut.

Penangguhan bekalan senjata akan menandakan kali pertama diketahui AS menahan penghantaran senjata ke negara Yahudi itu sejak serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel dan serangan balas West Jerusalem, menurut Financial Times.

Duta Israel ke PBB, Gilad Erdan, menggelar penangguhan itu “sangat mengecewakan,” tetapi berkata kepada Saluran Berita 12 bahawa beliau tidak percaya Amerika Syarikat benar-benar akan menghentikan bekalan senjata kepada Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.