Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden mengancam untuk meluluskan rang undang-undang bantuan Israel GOP

(SeaPRwire) –   Ahli politik Republikan mencadangkan meluluskan pakej bantuan berasingan untuk Israel yang tidak terikat kepada keselamatan sempadan atau Ukraine

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah mengancam akan meluluskan pembatalan pakej bantuan berasingan untuk Israel jika ia berjaya diluluskan melalui Kongres. Idea untuk meluluskan pakej “bersih”, tidak terikat kepada keselamatan sempadan atau Ukraine, telah dicadangkan oleh Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat Mike Johnson minggu lepas.

Beberapa Ahli Kongres GOP telah menentang pakej keselamatan negara bernilai $118 bilion, yang merangkumi $60 bilion bantuan tentera kepada Ukraine, $14 bilion untuk Israel dan kira-kira $20 bilion untuk pembiayaan perubahan dasar sempadan AS. Pakej ini dijadual akan ditentukan undian di Senat minggu ini.

Dalam kenyataan yang diterbitkan oleh Pejabat Pengurusan dan Bajet pada Isnin, Rumah Putih menggesa kedua-dua dewan Kongres untuk menolak rang undang-undang bantuan Israel berasingan Johnson, memanggilnya “taktik politik sia-sia” selepas pentadbiran Biden “menghabiskan bulan bekerja dengan kumpulan Senator bipartisan untuk mencapai persetujuan keselamatan negara yang menjamin sempadan dan menyediakan sokongan untuk rakyat Ukraine dan Israel.”

Pakej bipartisan juga merangkumi $10 bilion bantuan kemanusiaan untuk orang awam di Gaza, Tebing Barat dan Ukraine.

“Keselamatan Israel haruslah suci, bukan permainan politik,” kenyataan itu membaca.

Seawal November, Koordinator Keselamatan Kebangsaan untuk Komunikasi Strategik John Kirby menunjukkan Biden “akan meluluskan pembatalan” rang undang-undang bantuan berasingan untuk Israel.

Johnson menanggapi ancaman tolak Biden minggu ini dengan memanggilnya “pengkhianatan terhadap sekutu dan rakan kami yang hebat Israel ketika mereka sangat memerlukan.”

“Idea bahawa Joe Biden mencadangkan beliau tidak akan menghantar langkah bersih untuk membantu mereka adalah sangat mengejutkan,” kata Speaker Dewan itu kepada CNN, memberi amaran bahawa pakej sempadan Senat akan “mati sebaik sahaja tiba di Kongres.”

Beliau juga sebelum ini mengkritik rang undang-undang Senat, dengan berkata ia tidak akan “berhampiran mengakhiri bencana sempadan yang diwujudkan oleh presiden.”

Speaker itu mendesak Senat untuk mengambil alih rang undang-undang bantuan berasingan untuk Israel, meminta senator untuk meninggalkan usaha mereka untuk mengekalkan bantuan Israel terikat dengan isu-isu lain.

Manakala pemimpin EU minggu lepas menandatangani persetujuan untuk pakej sokongan €50 bilion ($54 bilion) untuk Kiev “dalam bajet EU.” Perdana Menteri Hungary Viktor Orban, yang asalnya meluluskan cadangan itu dengan mengatakan bahawa Brussels tidak mempunyai idea bagaimana wang itu akan digunakan, dilaporkan “dipaksa” untuk menerima persetujuan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.