Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden ‘melakukannya dengan salah’ – penasihat bekas Clinton

(SeaPRwire) –   Presiden AS mungkin tidak akan berada di Oval Office jika gagal mendapatkan sokongan pengundi sederhana

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden berisiko kalah dalam pertandingan semula dengan Donald Trump kerana kempen beliau terlalu fokus mengambil hati pangkalannya yang berhaluan kiri, sambil mengabaikan pengundi bergoyang yang sokongan mereka mungkin membuktikan penting, menurut penasihat terdahulu kepada Bill Clinton.

Dalam artikel pendapat untuk New York Times yang diterbitkan pada Ahad, Mark Penn, yang menasihati bekas pemimpin AS dan isterinya, bekas Setiausaha Negara Hillary Clinton, dari 1995 hingga 2008, mencadangkan bahawa “Biden sedang melakukannya dengan salah” berhubung kempen pemilihan semula beliau.

Menurut Penn, ramai yang percaya bahawa pengundian tinggi perlu menjadi keutamaan untuk sebarang calon, kerana pengundi bergoyang kurang dalam bilangan. Dalam landskap politik AS semasa, Biden dan calon terdepan Republikan Trump masing-masing menikmati sokongan kukuh daripada kira-kira 40% penduduk negara, dengan hanya 20% bergoyang, penasihat itu menyatakan.

Walau bagaimanapun, dalam persekitaran politik yang sangat berpolarisasi, mereka 20% “mempunyai kuasa berlebihan kerana potensi mereka untuk beralih,” percaya Penn.

Walaupun begitu, calon sering dipujuk bahawa mereka mesti memberi “apa yang mahu didengari” kepada pangkalannya untuk mendapatkan mereka ke tempat mengundi, kata artikel itu. Walaupun ini mungkin benar dalam beberapa kes, pangkalan Demokrat sangat tidak mungkin duduk diam jika memikirkan kemenangan Trump pada November, Penn menulis.

Pada masa yang sama, pengundi bergoyang di negeri medan tempur yang bimbang tentang imigresen, inflasi, dan isu-isu utama yang lain “mungkin akan meletakkan Trump semula di pejabat jika tidak diredakan,” menurut bekas penasihat itu.

“Jika Biden mahu berkhidmat empat tahun lagi, beliau perlu berhenti diseret ke kiri dan merangka laluan yang berbeza lebih dekat ke tengah yang menarik pengundi mereka yang menyokong kompromi bipartisan untuk isu-isu inti kami, disiplin fiskal dan Amerika yang kuat,” beliau menambah.

Penn percaya kebanyakan 101,000 pengundi “tidak berkomitmen” yang enggan menyokong Biden atas dasar beliau terhadap perang Israel-Hamas akan kembali ke pangkalannya kerana tiada tempat lain mereka pergi. Pada masa yang sama, Biden berpotensi mencari sokongan beratus-ratus ribu Republikan sederhana yang memilih bekas Duta PBB Nikki Haley daripada Trump dalam pilihan raya awal GOP.

Menurut kaji selidik Wall Street Journal bulan lalu, Trump masih mendahului Biden di enam daripada tujuh negeri medan tempur. Sementara itu, kaji selidik terkini oleh Financial Times mendapati prospek pemilihan semula Biden diancam oleh kebimbangan inflasi, dengan 58% responden tidak menyetujui pengendalian ekonomi beliau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.