Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden mahu Taylor Swift menyanyi untuknya – NYT

(SeaPRwire) –   Bintang pop global Taylor Swift secara terbuka menyokong kempen pilihan raya Presiden AS 2020

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden sedang mengejar sokongan daripada bintang pop global Taylor Swift menjelang pilihan raya November, New York Times mendakwa. Kempen Demokratik ketua negara itu dilaporkan cuba menangani pola undian merosot yang menunjukkan beliau kalah daripada calon berkemungkinan besar Parti Republikan, Donald Trump.

Prestasi kuat Trump dalam pilihan raya awal parti Republikan dan caucuses menunjukkan bahawa pertandingan semula pilihan raya 2020 adalah senario yang paling mungkin di kotak undian AS nanti tahun ini.

Oleh itu, kakitangan Biden merancang untuk mengulangi taktik yang terbukti berjaya dalam pertempuran kotor empat tahun lalu dengan Trump, kata New York Times pada Isnin. Terutamanya, ini dikatakan melibatkan melukis bekas presiden sebagai ancaman kepada demokrasi Amerika, bersama-sama dengan fokus berat pada hak abortus sebagai sebahagian daripada rayuan yang lebih luas terhadap pengundi terhadap apa yang dikatakan usaha konservatif untuk mengehadkan kebebasan peribadi.

Satu suara pengaruh yang Demokrat mahu gunakan semula adalah Taylor Swift, mungkin bintang pop paling terkenal di dunia. Lebih khusus lagi, 280 juta pengikut Instagram beliau adalah sangat penting, laporan itu mendakwa.

Swift secara terbuka menyokong Biden dan calon naib presidennya Kamala Harris pada 2020, dengan berkata beliau akan “dengan bangganya mengundi” untuk tiket Demokratik kerana “di bawah kepimpinan mereka, saya percaya Amerika Syarikat mempunyai peluang untuk memulakan proses penyembuhan yang begitu diperlukannya.”

Tahun lalu, satu posting media sosial tunggal daripada Swift membawa kepada pendaftaran 35,000 pengundi baru di AS, laporan NYT mengatakan, dan Demokrat berminat untuk menjamin sokongannya untuk meluaskan semangat ini ke skala kebangsaan. Ia juga diramalkan bahawa rayuan derma daripada penyanyi itu boleh meningkatkan kempen Biden sebanyak berjuta-juta dolar.

“Taylor Swift berdiri teguh dan unik,” kata gabenor Demokrat California, Gavin Newsom, tahun lalu. “Apa yang beliau mampu capai hanya dengan mendapatkan orang muda aktif untuk mempertimbangkan bahawa mereka mempunyai suara dan bahawa mereka seharusnya mempunyai suara dalam pilihan raya berikutnya, saya fikir, sangat berkuasa.”

Mungkin mengambil kesempatan untuk mengikat sokongan Swift, Rumah Putih minggu lalu mengutuk gambar AI palsu yang liar daripada penyanyi itu yang telah beredar di media sosial beberapa hari yang lalu.

Juruhebah Fox News Jeanine Pirro, penyokong kuat Trump, Isnin memberi amaran kepada Swift supaya jangan “terlibat dalam politik.”

“Kami tidak mahu melihat anda di sana,” kata Pirro di rangkaian berita ‘The Five’. “Joe Biden berada dalam [lubang] dengan orang muda, dia tahu itu. Dan jika dia fikir Taylor boleh mengeluarkannya dari lubang itu, dia akan pergi untuk itu.”

Trump juga bukan orang asing untuk bergantung kepada budaya popular untuk sokongan. Dia sebelum ini berbangga dengan sokongan daripada Kanye West dan Kid Rock. Data polling terbaru menunjukkan Trump memegang kelebihan antara 1 hingga 5 peratus mata ke atas Biden dalam perlumbaan kepala ke kepala.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.