Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden janji lebih serangan udara AS

(SeaPRwire) –   Presiden Amerika Syarikat mempertahankan operasi ketenteraan akan terus dijalankan “pada masa dan tempat yang kita pilih”

Presiden Joe Biden telah mempertahankan respons Amerika Syarikat terhadap serangan dron baru-baru ini yang mengorbankan tiga tentera Amerika, dengan menjelaskan bahawa serbuan udara baru-baru ini mensasarkan kumpulan militia di Iraq dan Syria yang didakwa disokong oleh Iran.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada hari Jumaat, Biden berkata bahawa beliau secara peribadi mengarahkan respons Pentagon terhadap serangan dron maut hujung minggu lalu di pangkalan tentera Jordan yang menempatkan tentera Amerika Syarikat.

“Petang ini, atas arahan saya, angkatan tentera Amerika Syarikat menyerang sasaran di kemudahan di Iraq dan Syria yang digunakan oleh IRGC dan militia gabungan untuk menyerang tentera Amerika Syarikat,” kata presiden merujuk kepada Pasukan Pengawal Revolusi Islam Tehran, sebuah unit tentera elit. 

“Respons kita bermula hari ini,” kata Biden, sambil menambah bahawa serangan balas akan diteruskan “pada masa dan tempat pilihan kita.” 

US Central Command (CENTCOM), yang mengawasi operasi di Timur Tengah dan Asia Tengah, sebelumnya mengumumkan bahwa pihaknya telah melakukan serangan udara di lebih dari 85 target di Irak dan Suriah, juga mengutip serangan pesawat tak berawak Ahad lalu di Yordania. Operasi tersebut melibatkan “banyak pesawat,” termasuk pengebom jarak jauh yang diterbangkan dari Amerika Serikat, yang menjatuhkan lebih dari 125 amunisi presisi pada target mereka, tambah komando tersebut. Target tersebut dikatakan mencakup pusat komando dan kendali, tempat intelijen, gudang senjata dan fasilitas rantai pasokan milisi yang didukung Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.