Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden gunakan gereja untuk import lebih ramai pengundi Demokrat ke AS

(SeaPRwire) –   Ratusan juta dolar disalurkan kepada NGO agama untuk menggoda dan menyokong imigran haram merentasi sempadan selatan

Pada masa berjuta-juta rakyat Amerika tidak mempunyai tempat tinggal dan memerlukan rawatan perubatan, Washington lebih prihatin dengan menjadi tuan rumah kepada jutaan imigran haram di selatan sempadan.

Berapa ramai rakyat Amerika yang ingin menerima kad debit tunai, makanan, pakaian, rawatan perubatan, perlindungan, dan bahkan “pengangkutan kemanusiaan” tanpa perlu buat apa-apa, selain melanggar undang-undang? Maaf sahaja, kerana warganegara Amerika tidak layak menerima tangan longgar besar yang melebihi $1.6 bilion dolar, Pusat Kajian Imigresen. Ia akan diberikan kepada jutaan pendatang AS di 17 negara Amerika Latin dan Mexico.

Apa yang pernah menjadi spekulasi senyap kini menjadi rahsia terbuka: pentadbiran Biden menggunakan ratusan juta dolar wang pembayar cukai untuk menyokong pelbagai inisiatif NGO bertujuan membantu imigran haram memasuki AS dari Amerika Latin dan Mexico.

Di bawah naungan “Rancangan Tindak Balas Serantau untuk Pelarian dan Pendatang (RMRP)” Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Jabatan Negara AS untuk Penduduk, Pelarian dan Pemigrasian (PRM) dan Agensi Pembangunan Antarabangsa AS (USAID) telah menghantar wang pembayar cukai kepada pelbagai organisasi amal agama, yang kemudiannya menawarkan insentif menggiurkan kepada ribuan pendatang, membuka pintu banjir kepada gelombang penyeberangan haram di sempadan selatan AS.

Contoh pertama. Dengan kira-kira 25% penduduk AS mengisytiharkan keahlian Gereja Katolik, dijangka agama ini dan pelbagai organisasi cabangnya akan menggunakan kebanyakan dana untuk menjaga kawanan Amerika. Malangnya, itu bukan kesnya.

Catholic Charities USA dan agensi berkaitannya yang terkenal, misalnya, walaupun bukan antara mereka yang beroperasi selatan sempadan bersama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, menerima “puluhan juta dolar subsidi persekutuan untuk menyelia pengangkutan imigran haram” utara Rio Grande dan operasi penggantian ke pelbagai bandar suaka di dalam AS.

Pada masa yang sama, beberapa 13 francais Caritas yang bukan untung, laman webnya dengan bangganya mengisytiharkan bahawa ia “terinspirasi oleh iman Katolik” dan merupakan “tangan membantu Gereja”, akan mengalokasikan $12.3 juta kepada pendatang selatan sempadan, kebanyakannya tunai, mengikut pangkalan data PBB.

Menurut USA spending ( dan ), dan dikutip oleh Todd Bensman dari CIS, USAID dan PRM Negara telah membazirkan lebih $11 juta kepada NGO Caritas Brazil, sejak program migrasi besar-besaran bermula pada 2021, termasuk $3 juta yang dijanjikan sehingga Disember 2024 untuk “program bantuan pelarian luar negara untuk Hemisfera Barat” yang termasuk “makanan, barang bukan makanan, perlindungan, kesihatan, [dan] sokongan psikososial”.

Tidak dapat diabaikan bahawa bandar-bandar suaka yang sama memberi mereka perlindungan sambil memberi mereka, adalah tempat yang sama di mana ribuan khemah kota yang penuh dengan orang tidak bertempat tinggal – banyak daripada mereka dengan masalah perubatan yang serius dan ketagihan membahayakan nyawa – telah muncul dalam lima tahun terakhir. Adakah gereja-gereja dan pelbagai organisasi keagamaan membuka pintu kepada warganegara yang memerlukan ini? Berdasarkan keadaan jalanan yang menyedihkan di Amerika, jelas bukan begitu, tidak pula Pentadbiran Biden kelihatan prihatin.

Contoh lain organisasi amal keagamaan yang berfungsi sebagai “penyeludup bersama” dalam penyeludupan manusia haram adalah Hebrew Immigrant Aid Society, yang telah menjanjikan $17.1 juta bantuan kepada pendatang di sekurang-kurangnya tujuh negara Amerika Latin semasa 2024, mengikut dokumen perancangan RMRP PBB. Pada tahun kewangan 2022, 47% pendapatan yang dilaporkan oleh HIAS adalah hasil daripada geran daripada organisasi kerajaan, terutamanya dari Jabatan Negara, tetapi juga daripada Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, mengikut penyata cukai kumpulan itu dan sumber lain, dengan baki berasal dari penaja korporat yang kuat dan sumber lain.

Sementara itu, hanya dalam tahun lepas, PRM Negara dan USAID telah menyalurkan kepada Pertubuhan Penghijrahan Antarabangsa $1.4 bilion, jumlah tertinggi pada rekod, mengikut USAspending.gov.

Jadi apa yang berlaku di sini? Mengapa pentadbiran Biden begitu obses dengan menggunakan wang pembayar cukai untuk menyokong lonjakan besar-besaran imigran haram ke negara pada masa Amerika sudah mempunyai cukup orang miskin untuk dijaga? Adakah benar kes bahawa Demokrat bekerja atas kepentingan kemanusiaan semata-mata, atau ada sesuatu lagi yang bermain? Apabila berurusan dengan dunia politik, tidak buruk untuk berfikir lebih tentang kuasa, bukan kasih sayang.

Secara ringkasnya, pentadbiran Biden berharap menarik sebanyak mungkin imigran haram ke negara dan mengubah mereka menjadi pengundi setia Demokrat supaya dapat mencipta negara satu parti kekal. Dan menilik angka luar biasa, strategi sintetik ini mungkin berjaya.

Laporan Imigresen dan Kastam (ICE) untuk menunjukkan bahawa bilangan imigran haram tidak ditahan meningkat dari 3.7 juta dalam Tahun Kewangan 2021 ke hampir 4.8 juta dalam Tahun Kewangan 2022 dan hampir 6.2 juta dalam Tahun Kewangan 2023, menjadikan Joe Biden – bekerjasama dengan NGO berasaskan iman – sebagai penyeludup manusia terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.