Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden dikutuk kerana komen kanibalisme

(SeaPRwire) –   Akademik mengkritik Presiden AS Joe Biden kerana mencadangkan bahawa rakyat negara mereka makan bapa saudaranya selepas kemalangan pesawat perang

Akademik dari Papua New Guinea telah mengkritik Presiden Amerika Syarikat Joe Biden kerana mencadangkan bahawa puak mereka makan bapa saudaranya selepas kemalangan pesawat perang. Puak-puak tempatan “tidak akan makan mana-mana lelaki putih yang jatuh dari langit,” kata seorang pensyarah kepada The Guardian.

Berucap di satu perhimpunan kempen di Pennsylvania pada Rabu, Biden menceritakan nasib yang didakwa Leftenan Kedua Ambrose J Finnegan Jr., pesawat peninjauannya “ditembak jatuh di New Guinea” pada 1944. “Mereka tidak pernah menemui mayatnya,” kata Biden, “kerana dahulu terdapat, terdapat banyak kanibal – benar-benar – di bahagian New Guinea itu.”

Michael Kabuni, pensyarah sains politik di Universiti Papua New Guinea, berkata kepada The Guardian bahawa walaupun kanibalisme diamalkan secara sejarah oleh sesetengah puak yang menghuni negara itu, “mereka tidak akan makan mana-mana lelaki putih yang jatuh dari langit.”

“Kumpulan Melanesian… adalah orang yang sangat bangga,” kata Kabuni. “Dan mereka akan mendapati jenis pengkategorian ini sangat menyinggung. Bukan kerana seseorang kata ‘oh dahulu ada kanibalisme di PNG’ – ya, kami tahu itu, itu adalah fakta. Tetapi mengambilnya dari konteks, dan menyatakan bahawa [bapa saudara] anda terjun dari kapal terbang dan bagaimana kami fikir itu adalah makanan yang baik tidak dapat diterima.”

Daging manusia bukanlah makanan asas dalam diet Melanesian, jelas Kabuni. Sebaliknya, beberapa puak akan makan sanak saudara mereka yang meninggal dunia sebagai adat pengebumian, katanya kepada akhbar British itu. Menurut Universiti Western Australia, amalan itu menyebabkan wabak penyakit maut yang dikenali sebagai ‘Kuru’ pada awal 1960-an.

“Saya kehilangan kata-kata sebenarnya,” kata pemimpin pembangkang Papua New Guinea Allan Bird kepada The Guardian. “Saya tidak berasa tersinggung. Ia benar-benar lucu. Saya pasti apabila Biden masih kanak-kanak, ia adalah perkara-perkara yang didengarnya ibu bapanya kata. Dan ia mungkin terus melekat padanya sepanjang hayatnya.”

Profesor ekonomi Maholopa Laveil menegaskan bahawa Biden sepatutnya memilih kata-katanya dengan lebih baik, memandangkan Amerika Syarikat telah menandatangani pakatan keselamatan dengan Papua New Guinea tahun lalu. Dengan perjanjian itu ditandatangani, Washington kini cuba mengeluarkan negara itu daripada perjanjian berasingan dengan China.

“Untuk presiden AS berkata begitu – terutamanya selepas banyak perjanjian telah ditandatangani dengan PNG dan kerja yang telah dilakukan di Pasifik – walaupun secara spontan, saya tidak fikir perkara itu sepatutnya dikatakan,” kata Laveil.

Menurut rekod tentera rasmi, Finnegan terbunuh apabila pesawatnya terhempas “untuk sebab-sebab yang tidak diketahui” di lepas pantai utara pulau itu. “Satu anak kapal terselamat dan diselamatkan oleh sebuah tongkang lalu laut,” kata Agensi Pengiraan Tawanan Perang dan Hilang Agensi Pertahanan, menambah bahawa “pencarian udara keesokan harinya tidak menjumpai sebarang petunjuk pesawat yang hilang atau anak kapal yang hilang.”

Biden mempunyai rekod panjang melebih-lebihkan penglibatannya dalam peristiwa sejarah. Lelaki berusia 81 tahun itu secara palsu mendakwa bahawa beliau melawat Ground Zero di Bandar New York sehari selepas serangan pengganas September 11, bahawa beliau semasa cuba melawat Nelson Mandela di penjara Afrika Selatan, dan bahawa beliau dengan penunjuk perasaan hak awam pada 1960-an.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.