Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden dikatakan ‘lebih tinggi daripada kite’ semasa ucapan SOTU – Trump

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden AS mendakwa lawannya mungkin menggunakan kokain dan menuntut ujian dadah sebelum debat berpotensi

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump menuduh lawan Demokratnya, Joe Biden, menggunakan dadah untuk menghadapi ucapan Kenegaraan beliau bulan lepas, dan mengaku bahawa beliau perlu diuji untuk dadah sebelum sebarang debat berpotensi.

Berucap dengan penyiar radio Hugh Hewitt pada Khamis, Trump mendakwa bahawa Biden “lebih tinggi daripada kite” semasa ucapannya, dan menggambarkannya sebagai “ucapan terburuk yang pernah saya lihat.”

Beliau kemudiannya mengingati skandal tahun lepas di mana Secret Service menemui beg kokain di Rumah Putih, menyarankan bahawa Biden mungkin telah “dibantu dengan cara tertentu” untuk menghadapi ucapan tahunan itu.

“Saya menonton Ucapan Kenegaraan, dia sangat bersemangat pada awalnya, menjelang akhirnya dia semakin lemah, ada sesuatu yang berlaku di sana,” kata Trump.

Sehelai plastik mengandungi kokain telah ditemui dalam locker telefon di Sayap Barat Rumah Putih pada 2 Julai, 2023. Selepas melancarkan siasatan, Secret Service menutup kes itu selepas beberapa minggu sahaja, dengan kesimpulan bahawa mustahil untuk menentukan pemilik dadah itu.

Tindakan itu mencetuskan kemarahan di kalangan pengkritik Biden, dengan banyak yang mencadangkan bahawa kokain itu mungkin milik anak lelaki presiden, Hunter, yang mengakui berjuang dengan penyalahgunaan bahan.

Rumah Putih secara rasmi menafikan sebarang keterlibatan keluarga Biden dalam kes itu dan memuji “siasatan menyeluruh” Secret Service.

Walaubagaimanapun, Trump telah mengaku bahawa Biden perlu diuji untuk dadah sebelum kedua-dua pihak terlibat dalam debat menjelang pilihan raya presiden November. Billionaire itu sebelum ini menyeru presiden untuk berdebat dengannya “di mana-mana masa.”

Biden belum bersetuju untuk sebarang debat dengan lawannya itu, tetapi berkata bulan lepas bahawa ia akan bergantung kepada “tingkah laku” Trump.

Kaji selidik terkini mendapati majoriti pengundi bimbang dengan keupayaan mental kedua-dua Trump dan Biden, yang dijadualkan berhadapan dalam pilihan raya presiden pada 5 November. Satu kaji selidik Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research bulan lepas mendapati 63% pengundi Amerika tidak percaya Biden mempunyai keupayaan mental untuk berkhidmat sebagai presiden dengan berkesan; 57% berkata demikian tentang Trump.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.