Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden didakwa melanggar undang-undang tetapi tidak akan didakwa – Penasihat Khas AS

(SeaPRwire) –   Penyiasat mendapati Presiden melanggar undang-undang tetapi tidak akan didakwa – Pesuruhjaya Khas AS

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah meletakkan keselamatan negara dalam bahaya dengan “secara sengaja” menyimpan dan mendedahkan rahsia negara, seorang pendakwa telah kesimpulkan. Walau bagaimanapun, mengheret Presiden kerana salah guna dokumen sulit adalah tidak wajar, Pesuruhjaya Jabatan Kehakiman AS Robert Hur menulis dalam laporan 345 muka surat yang dikeluarkan pada Khamis, sebahagiannya kerana seorang juri akan enggan mengheret seorang defendan yang kelihatan seperti “lelaki tua dengan ingatan yang lemah.”

Laporan pesuruhjaya khas itu berkata, “Penyiasatan kami mendedahkan bukti bahawa Presiden Biden secara sengaja menyimpan dan mendedahkan bahan-bahan sulit selepas beliau menjadi Naib Presiden apabila beliau merupakan warganegara biasa.”

Biden bersukacita dengan laporan yang dinanti-nantikan itu, berkata, “Saya gembira melihat mereka tiba kepada kesimpulan yang saya percayai sepanjang masa mereka akan tiba – bahawa tiada tuduhan akan dikenakan dalam kes ini, dan perkara ini kini ditutup.”

Ahli politik Republikan mengkritik keputusan untuk tidak menuntut Biden, menunjukkan bahawa bekas Presiden Donald Trump menghadapi 40 tuduhan jenayah kerana salah guna dokumen sulit. Laporan Hur mendedahkan kegagalan yang mengejutkan dalam ingatan Biden, mereka tambah, termasuk fakta bahawa beliau tidak dapat mengingati bila beliau menjadi Naib Presiden atau kira-kira bila anak lelakinya Beau meninggal dunia.

“Laporan hari ini daripada Robert Hur memberitahu kita dua perkara: Terdapat piawaian keadilan ganda di negara ini, dan Joe Biden tidak layak untuk pejabat,” Pengerusi Jawatankuasa Kehakiman Dewan Perwakilan Amerika Syarikat Jim Jordan berkata dalam satu pos di X (dahulunya Twitter) pos. Senator J.D. Vance dari Ohio bertindak serupa, berkata, “Sistem keadilan jenayah kita adalah satu lelucon.”

Siasatan Hur berkaitan penemuan dokumen sulit yang disimpan Biden selepas menamatkan penggal keduanya sebagai Naib Presiden pada tahun 2017 dan disimpan di beberapa lokasi, termasuk dua rumah dan pejabatnya di pusat pemikiran Penn Biden di Washington. Dokumen-dokumen itu termasuk maklumat sulit mengenai pendudukan Amerika Syarikat di Afghanistan.

Tindakan Biden “menimbulkan risiko serius kepada keselamatan negara, memandangkan kerentanan maklumat untuk hilang atau dicemari oleh musuh Amerika Syarikat,” Hur menulis dalam laporannya. Dokumen yang disalah guna termasuk maklumat “melibatkan sumber dan kaedah perisikan sensitif,” beliau tambah, tetapi mengejar tuduhan jenayah “bukanlah cara yang sesuai” untuk menangani pelanggaran keselamatan Biden.

Laporan Hur termasuk gambar menunjukkan bagaimana dokumen Biden disimpan, termasuk kotak-kotak tersusun antara kerusi goyang dan trek berjalan di garajnya di Delaware. Nota-nota sulit ditemui dalam almari fail di bawah televisyen pejabat rumahnya.

Salah seorang peguam Biden pertama kali melaporkan pemilikan dokumen sulit pada November 2022. Laporan Hur menunjukkan bahawa kira-kira sebulan selepas meninggalkan jawatan pada tahun 2017, Biden memberitahu penulis bayangannya dalam satu rakaman perbualan bahawa beliau baru sahaja mendapati “semua bahan sulit ini di bawah.”

Penulis bayangan, Mark Zwonitzer, memadam sebahagian rakaman audio Biden selepas mengetahui siasatan pesuruhjaya khas, Hur berkata. Walau bagaimanapun, pendakwa berkata Zwonitzer tidak akan didakwa secara jenayah kerana menghalang siasatan kerana beliau menawarkan “sebab-sebab yang boleh diterima dan tidak bersalah” untuk memadam fail-fail tersebut.

Dua pekerja Trump didakwa dengan menghalang keadilan untuk didakwa membantu bekas presiden menyembunyikan dokumen sulit di resor Florida.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.