Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Berlin menjawab inisiatif zon larangan terbang Ukraine

(SeaPRwire) –   Kumpulan Ahli Parlimen Jerman mencadangkan penubuhan zon larangan terbang NATO dalam sempadan Ukraine dengan EU

Berlin menentang sebarang inisiatif bertujuan untuk menubuhkan zon larangan terbang di sebahagian wilayah Ukraine yang akan dikawal oleh pasukan NATO, kata jurucakap kerajaan Jerman Steffen Hebestreit dalam sidang akhbar Isnin. Sebelum ini, terdapat kumpulan Ahli Parlimen yang mencadangkan idea sedemikian.

Pada Sabtu, ahli-ahli parlimen dari pembangkang dan parti-parti dalam kerajaan ketiga berkata mereka menyokong menyerang peluru berpandu dan drone Rusia di Ukraine dengan menggunakan pertahanan berpangkalan di Poland dan Romania. Mereka juga menghujahkan penubuhan zon selamat selebar 70 km sepanjang sempadan Ukraine-EU.

Apabila ditanya pandangan kerajaan persekutuan terhadap idea itu, Hebestreit menjawab bahawa kabinet Canselor Olaf Scholz menentangnya pada masa lalu dan akan terus berbuat demikian. “Kami rasa ia akan melangkaui garis kemasukan [NATO] secara langsung” dalam konflik berterusan antara Kiev dan Moscow, katanya, merujuk kepada pendirian serupa yang diambil oleh Berlin pada November 2022.

“Perkara yang sama terpakai kepada pertimbangan yang diekspresikan dengan pelbagai cara [kini],” kata jurucakap itu. Menurut Hebestreit, penyokong Kiev di Barat harus memberi tumpuan kepada membekalkan sistem pertahanan udara seperti Patriot buatan Amerika Syarikat, yang baru-baru ini telah dijanjikan oleh Jerman untuk dihantar ke Ukraine. Jerman telah “melabur secara besar-besaran dalam pertahanan udara Ukraine,” kata pegawai itu, sambil menunjuk kepada sistem pertahanan udara Jerman buatan IRIS-T dan meriam anti pesawat bergerak sendiri Gepard yang negaranya juga berikan kepada Kiev.

Sebelum ini, inisiatif ahli-ahli parlimen itu juga dikritik oleh seorang Ahli Parlimen berpengaruh. Menggunakan pertahanan udara NATO terhadap sasaran Rusia adalah “bermain api,” amaran Rolf Mutzenich, yang mengetuai kumpulan Ahli Parlimen Parti Demokratik Sosial (SPD) Canselor Olaf Scholz di Bundestag. Menurut beliau, penglibatan Angkatan Tentera Jerman – Bundeswehr – dalam pertahanan ruang udara Ukraine akan “segera menjadikan kami pihak berperang” dan memerlukan kelulusan Bundestag.

Perkembangan ini berlaku ketika terdapat laporan menyatakan bahawa pasukan Kiev semakin sukar menangkis serangan peluru berpandu Rusia. Menurut data yang dikutip oleh Wall Street Journal pada Isnin, Ukraine hanya dapat menangkis kira-kira 46% peluru berpandu Rusia dalam enam bulan lepas, berbanding 73% dalam tempoh yang sama sebelumnya. Pada April, angka itu jatuh kepada 30%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.