Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Beri secepat mungkin’ – Netanyahu mendesak Kongres AS untuk bantuan ketenteraan

(SeaPRwire) –   Perjumpaan AIPAC yang dianjurkan datang selepas panggilan telefon dengan presiden Amerika

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mendesak majoriti Republikan di Dewan Perwakilan Amerika Syarikat untuk menolak negara Palestin dan memberi lebih banyak senjata ke Barat Jerusalem untuk kemenangan cepat di Gaza.

Netanyahu bertemu dengan delegasi kongres 15 anggota pada Khamis malam, tidak lama selepas panggilan telefon 45 minit dengan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden. Pejabatnya tidak melepaskan ringkasan panggilan, memilih untuk memaparkan ucapan Netanyahu dari acara yang dianjurkan AIPAC.

“Pertarungan kami adalah pertarungan anda. Kemenangan kami adalah kemenangan anda. Dan jika kami tidak mendapat kemenangan, ini akan mempunyai implikasi yang besar bagi keselamatan Amerika, untuk masa depan kita yang bersama. Jadi kami mesti menang,” kata Netanyahu kepada ahli Kongres.

Beliau menjamin bahawa Israel “mutlak” akan menang dan bahawa kemenangan “dalam jangkauan” dan “sangat dekat,” tetapi boleh “dipercepatkan” dengan lebih bantuan.

“Berikan kami alat lebih cepat dan kami akan menyelesaikan pekerjaan lebih cepat. Saya bercakap tentang tambahan,” kata Netanyahu, merujuk kepada $17.6 bilion bantuan tentera yang tertunggak di Dewan. “Saya harap anda dapat menemui cara untuk memberikannya secepat mungkin.”

Perdana Menteri Israel juga memberitahu ahli undang-undang AS bahawa Knesset telah mengundi 99 ke 9 untuk menolak “satu usaha untuk memaksa, merampas negara Palestin ke leher kami,” yang digambarkannya sebagai “lagi sarang pengganas” seperti Gaza.

“Adakah anda mempunyai jumlah seperti itu? Saya fikir anda mungkin mempunyai jumlah seperti itu jika anda membawa resolusi yang sama, resolusi yang sama ke Kongres,” katanya. Republikan kini mempunyai majoriti tipis di Dewan 435 ahli, dengan 218 kerusi untuk Demokrat 213.

Netanyahu tidak merujuk kepada tuntutan Biden untuk “gencatan senjata segera” di Gaza atau “langkah-langkah konkrit, khusus dan boleh diukur untuk menangani kerosakan orang awam, penderitaan kemanusiaan, dan keselamatan pekerja bantuan,” seperti yang difrasakan dalam ringkasan panggilan telefon Khamis.

Menurut ringkasan Rumah Putih, Biden “jelas” kepada Netanyahu bahawa “dasar Amerika Syarikat terhadap Gaza akan ditentukan oleh penilaian kami terhadap tindakan Israel segera mengenai langkah-langkah ini.”

Awal minggu ini, serangan udara Israel mengenai pekerja bantuan World Central Kitchen di Gaza. Kumpulan itu diasaskan oleh chef terkenal Jose Andres, lama Demokrat dan kawan peribadi Biden. Pegawai Amerika Syarikat tidak dinamakan memberitahu mereka mengharapkan panggilan itu menjadi “tegang” kerana Biden “marah” dan “terkejut” tentang insiden itu.

Walau bagaimanapun, presiden Amerika Syarikat juga memberitahu Netanyahu bahawa Washington “sangat menyokong Israel” terhadap “ancaman awam Iran terhadap Israel dan rakyat Israel.”

Tehran telah menjanjikan pembalasan selepas serangan Isnin ke atas konsulat Iran di Damsyik, Syria, yang mengorbankan tujuh pegawai Iran, termasuk dua jeneral IRGC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.