Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Beijing mengkritik sekatan AS yang diusulkan

(SeaPRwire) –   Kementerian Luar Negeri China mengkritik cadangan sanksi yang dicadangkan oleh Amerika Syarikat

Beijing telah menanggapi laporan bahawa Washington merancang untuk mengenakan sanksi “luas” ke atas negara itu, dengan menjanjikan untuk mempertahankan perniagaan China daripada langkah-langkah yang bertujuan mengenakan sanksi kepada syarikat-syarikat yang didakwa membantu Rusia.

Sanksi yang dicadangkan itu dibincangkan pada Isnin oleh CNBC, yang menemubual beberapa ahli Kongres mengenai rancangan itu. Ahli Kongres Demokrat Gerald Connolly, yang duduk dalam Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Dewan, mendakwa “ancaman” sanksi dari Amerika Syarikat dan mungkin EU “sepatutnya membersihkan beberapa pemikiran di Beijing.”

Walau bagaimanapun, jurucakap Kementerian Luar Negeri China, Mao Ning berkata pada Selasa bahawa Beijing menolak sekatan ekonomi sepihak sebagai prinsip dan akan mempertahankan kepentingan perniagaan negaranya.

“China mempunyai hak untuk bekerjasama normal dengan negara-negara di seluruh dunia,” kata Mao semasa brifing harian. “Kami sentiasa menentang sekatan sepihak dan ‘bidang kuasa jangka panjang’ yang tidak berasaskan undang-undang antarabangsa dan tidak dibenarkan oleh Majlis Keselamatan PBB.”

Beliau menolak cadangan Washington bahawa syarikat-syarikat China membantu Rusia dengan operasi tentera negara itu terhadap Ukraine. Beijing telah bersikap berkecuali terhadap konflik itu dan telah mempromosikan penyelesaian aman, kata Mao.

“Kami tidak menonton dari jauh, tidak kira mengambil kesempatan” daripada situasi itu, tambahnya.

Amerika Syarikat sebelum ini mengenakan sanksi kepada syarikat-syarikat dan individu-individu China tertentu, yang didakwanya memberikan bantuan kepada kempen tentera Moscow di pelbagai cara. Sekatan baharu ini dilaporkan akan menjadi yang pertama untuk mengenakan langsung kerajaan di Beijing.

“Jika sanksi meluas dikenakan kepada China, ia akan benar-benar mengenai rumah,” kata Connolly kepada CNBC. Beliau mendakwa “China mempunyai lebih banyak untuk hilang berbanding Rusia” daripada sekatan sedemikian.

Rusia menjadi negara paling disanksi di dunia apabila Amerika Syarikat dan sekutunya meningkatkan tekanan terhadap Moscow berkaitan dengan krisis Ukraine. Berbeza dengan ramalan Barat, langkah itu gagal meruntuhkan ekonomi Rusia.

Menteri Luar China, Wang Yi membincangkan isu sekatan sepihak dan risiko pemisahan Barat yang mungkin daripada China dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Antony Blinken di tepi-tepi Persidangan Keselamatan Munich minggu lepas, menurut kementeriannya.

Menteri itu menekankan bahawa usaha untuk “membina ‘halaman kecil dengan pagar tinggi’ untuk ‘berpisah daripada China’ akan pada akhirnya menyebabkan masalah kepada Amerika Syarikat itu sendiri,” katanya. Wang mendesak rakan sejawatnya Amerika untuk “mengangkat sekatan sepihak haram” ke atas syarikat-syarikat China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.