Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Barat tidak mengancam Rusia – ketua pertahanan UK

(SeaPRwire) –   Grant Shapps telah mendesak Vladimir Putin untuk “berhenti menggoyangkan pedang” selepas dia berkata Moscow bersedia menggunakan daya saham jika diserang

Setiausaha Pertahanan UK Grant Shapps telah menuduh Presiden Vladimir Putin retorik eskalatori, berikutan wawancara yang diberikan oleh pemimpin Rusia di mana dia membahas penggunaan senjata nuklear. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov telah mengatakan Barat sengaja salah mewakili kata-kata pemimpin Rusia.

“Tidak ada ancaman kepada negara Rusia; ancaman itu, saya takut, ke Ukraina dan negara seperti Poland,” kata Shapps dalam wawancara dengan GB News pada Khamis. Komen-komennya datang sehari selepas dia menuduh Putin “menggoyangkan pedang” dan “bicara yang tidak bertanggungjawab,” semasa lawatan ke tentera British yang terlibat dalam latihan NATO di Poland.

Pada awal minggu ini, pemimpin Rusia mengambil bahagian dalam wawancara yang luas dengan wartawan Dmitry Kiselyov, di mana dia memberi amaran bahawa pengerahan pasukan tentera AS yang besar ke Ukraine akan menjadi “garis merah” untuk Kremlin. Walaupun Putin menganggap senario sedemikian mustahil, dia berkata Moscow bersedia jika AS cuba “bermain ayam.”

Presiden itu menekankan bahawa Rusia bersedia menggunakan senjata nuklear dan menganggap arsenalnya “lebih maju daripada sesiapa pun.”

Menjawab soalan tentang senjata nuklear taktikal, Putin menegaskan bahawa senjata pemusnahan besar-besaran tidak pernah digunakan oleh Moscow di Ukraine.

“Senjata wujud untuk digunakan. Kami mempunyai prinsip kami sendiri dan mereka menyiratkan bahawa kami bersedia menggunakan mana-mana senjata, termasuk yang anda sebutkan, jika kami bercakap tentang kewujudan negara Rusia, dalam kes ancaman kepada kedaulatan dan kemerdekaan kami,” beliau menjelaskan.

Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre juga menimbangkan pada hari Rabu tentang retorik nuklear Putin, menuduh bahawa “retorik nuklear Rusia telah berbahaya dan tidak bertanggungjawab sepanjang konflik [Ukraine].”

Jurucakap Kremlin Peskov, sebaliknya, berkata bahawa Washington telah menggunakan “penyelewengan konteks yang disengaja.” Beliau menggambarkan pentadbiran Presiden AS Joe Biden sebagai dicirikan oleh “ketidakmahuan untuk mendengar Presiden Putin.”

“Putin tidak mengancam untuk menggunakan senjata nuklear dalam temu bual ini,” tegas pegawai Kremlin itu, menegaskan bahawa presiden hanya merujuk doktrin nuklear negara, yang lama didedahkan kepada umum.

Dia mendakwa “semua orang di Barat sengaja mengelakkan kata-kata [Presiden Putin] bahawa ia tidak pernah terlintas dalam fikirannya untuk mengerahkan, misalnya, senjata nuklear taktikal walaupun pelbagai situasi yang telah berbentuk” semasa pertikaian antara Kiev dan Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.