Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Barat telah mencipta frasa ajaib untuk menyembunyikan permainan geopolitiknya

(SeaPRwire) –   Maksud perkataan ‘masyarakat madani’ berbeza bergantung kepada sama ada Washington bercakap tentang protes di dalam atau luar sempadan Amerika Syarikat

Elit dan media arus perdana Barat begitu ketagihan kepada standard ganda sehingga mengesan satu lagi bukanlah berita. Mereka ini baru sahaja memberi kita genosid dilabel semula sebagai “,”, yang membenci sfer pengaruh kecuali apabila ia adalah global dan milik Washington (dengan peranan pembantu untuk Brussels), dan yang menginsist atas kedaulatan undang-undang sementara .

Namun ada sesuatu yang istimewa tentang kes terbaru schizophrenia ‘nilai’ Barat ini, kali ini tentang konsep ‘masyarakat madani’ bersepadu dengan dua perjuangan politik, satu di AS dan yang lain di negara Caucasus Georgia.

Di AS, pelajar, profesor, dan orang lain menunjuk perasaan terhadap genosid Israel yang berterusan terhadap Palestin dan terhadap penyertaan Amerika dalam jenayah itu. Di Georgia, isu yang dipertaruhkan adalah undang-undang yang dicadangkan untuk mewajibkan ketelusan ke atas sektor NGO yang luas dan luar biasa berkuasa. Pengkritik mengutuk undang-undang ini sebagai rampasan kuasa kerajaan dan seolah-olah ‘Rusia’ (yang, pengumuman awal, ia bukan).

Tindak balas yang sangat berbeza kepada dua kes pertikaian awam yang amat kuat ini oleh elit dan media arus perdana Barat menunjukkan bahawa, bagi mereka, benar-benar terdapat dua jenis masyarakat madani: Terdapat jenis ‘vibrant’, dengan ‘vibrant’ hampir komedi klasik yang ketinggalan zaman, digunakan oleh , di , dan oleh jurucakap White House , untuk menamakan beberapa sahaja. Ia hampir seolah-olah seseorang telah menghantar rundingan mengenai tatabahasa yang sepatutnya.

Dan kemudian terdapat jenis masyarakat madani yang salah, yang perlu ditutup. Presiden Amerika Syarikat Joe Biden baru sahaja menyatakan intipati sikap ini: “Kita adalah masyarakat madani, dan .” Ini, tentu sahaja, salah membaca idea masyarakat madani. Idealnya, ciri-ciri utamanya adalah autonomi daripada negara dan keupayaan untuk menubuhkan timbangan berkesan, dan sehingga, jika perlu, untuk menawarkan rintangan kepadanya. Memberi penekanan kepada “ketenteraman” sebaliknya adalah tidak tahu atau tidak jujur. Pada hakikatnya, masyarakat madani tidak membuat apa-apa makna, walaupun sebagai idea, jika ia tidak diberi tahap kebebasan yang mencukupi untuk menjadi tidak teratur. Masyarakat madani yang begitu teratur sehingga tidak mengganggu sesiapa adalah selubung daun untuk konformisme dipaksakan dan – sekurang-kurangnya – autoritarianisme bermula.

Tetapi mari kita tinggalkan hakikat biasa bahawa Joe Biden mengatakan perkara-perkara yang mempamerkan kebodohan atau kemunafikan. Apa yang lebih penting ialah bahawa ‘ketenteraman‘, dalam penggunaannya, adalah eufemisme yang jelas: Menurut New York Times, dalam tempoh dua minggu yang lalu, lebih . Sering, tangkapan telah dibuat dengan keganasan demonstratif. Polis telah menggunakan , dan . Mereka telah menyerang pelajar serta beberapa profesor dengan agresiviti besar.

Kes individu yang paling terkenal pada masa ini ialah . Orleck berusia 65 tahun dan cuba melindungi pelajar daripada keganasan polis. Sebagai tindak balas, dia ditolak ke tanah dalam gaya terbaik MMA, diknelt oleh polis berotot yang jelas kekurangan kemurahan hati asas, dan diseret jauh dengan trauma putaran leher, seolah-olah dia telah mengalami kemalangan kereta yang serius. Ironinya (jika itu kata yang betul), Orleck ialah Yahudi dan, pada satu masa, pernah menjadi ketua program Pengajian Yahudi universitinya.

Dalam satu perkembangan yang sangat mengganggu yang lain, serbuan polis ganas – termasuk penggunaan peluru getah – di Universiti California, Los Angeles (UCLA), diikuti oleh serangan ganas oleh orang yang dipanggil “pro-Israel”. Sebenarnya, ini adalah gerombolan untuk menimbulkan kecederaan maksimum ke atas penunjuk perasaan anti-genosid, yang, satu penyiasatan New York Times mendapati, mengekalkan sikap hampir sepenuhnya pertahanan.

Kuasa keselamatan universiti dan polis gagal campur tangan selama berjam-jam, membenarkan “penentang” berlari liar. Itu adalah corak setiap sejarawan kenaikan fasisme di Jerman Weimar akan mengenali: Pertama kumpulan SA mob parti Nazi yang sedang bangkit mempunyai tangan bebas untuk menyerang Kiri, kemudian polis akan mengejar Kiri yang sama juga.

Itulah wajah sebenar “ketenteraman” yang disokong oleh Presiden Biden dan terlalu banyak di kalangan penubuhan Barat. Tetapi hanya di rumah. Apabila berkaitan dengan ketidaktentuan di Georgia, gaya mereka sangat berbeza. Jangan salah faham, terdapat keganasan yang ketara – dan apa yang Biden akan mengutuk sebagai “kekacauan” jika berlaku di Amerika – di Georgia. Memang, manakala penunjuk perasaan anti-genosid di AS tidak ganas tetapi tidak teratur (ya, ini sangat berbeza), penunjuk perasaan di Georgia telah menggunakan keganasan sebenar, misalnya, apabila .

Tidak ada apa-apa yang boleh dibandingkan dilakukan oleh penunjuk perasaan anti-genosid AS. Berkenaan dengan menyusup dan menyebabkan gangguan awam yang begitu mengganggu presiden AS, terdapat banyak itu di ibu negara Georgia, Tbilisi. Menurut logik Biden satu protes tidak boleh mengganggu atau menangguhkan upacara tamat pengajian kampus. Apa yang akan ia implikasikan untuk menghalang nodus lalu lintas pusat bandar?

Jangan salah faham saya: Penunjuk perasaan Georgia juga melaporkan taktik polis ganas yang digunakan terhadap mereka juga, dan, secara lebih meluas, hak atau salah sebab mereka, atau draf undang-undang yang mereka tolak adalah di luar skop artikel ini. Saya percaya mereka digunakan oleh Barat untuk permainan geopolitik gaya “Revolusi Warna”- tetapi itu bukan titik.

Titik yang relevan di sini adalah ketidakmunafikan Barat yang menakjubkan: Sebuah Barat yang berfikir cuba menyerbu parlimen adalah sebahagian daripada mempunyai “masyarakat madani” yang “vibrant” di Georgia, tidak boleh menangkap besar-besaran dan menganiaya penunjuk perasaan anti-genosid di kampus sendiri. Itu, tentu sahaja, juga pesanan Perdana Menteri Georgia Irakli Kobakhidze, yang jelas sudah cukup dengan keabsurdan itu.

Dalam , Kobakhidze membantah dengan kuat terhadap “kenyataan palsu” Amerika tentang draf undang-undang kontroversi serta, lebih penting lagi, campur tangan AS dalam politik Georgia secara umum. Perdana menteri, pada hakikatnya dan sangat munasabah bagi yang tidak naif, menamakan dan memalukan kebiasaan Washington cuba melakukan “revolusi warna” pada sela-sela yang tetap. Akhirnya, dia mengingatkan lawan bicaranya “tentang tindakan keras terhadap perhimpunan protes pelajar di Bandar Raya New York.” Dengan frasa itu jelas mewakili keseluruhan penindasan polis terhadap pemuda Amerika yang membantah genosid, Kobakhidze membalikkan meja.

Dan itulah, mungkin, ambilan paling menarik daripada episod segar tetapi tidak belum pernah berlaku ini dari saga panjang berterusan ketidakmunafikan Barat. Untuk mencari pengutukan dan penindasan hampir sepenuhnya protes aman terhadap genosid, manakala protes lebih ganas terhadap undang-undang untuk mengatur NGO sedang disambut – itu memalukan tetapi bukan baru. Seperti sebelum ini, geopolitik mengatasi ‘nilai’.

Tetapi ‘masyarakat madani’ dahulu merupakan konsep penting untuk memproyeksikan ‘kelembutan’ Barat dengan, pada hakikatnya, subversi dan manipulasi. Ia begitu berguna kerana cas ideologinya begitu kuat sehingga hanya pengucapannya sahaja dapat menyekat rintangan. Kini, dengan mempamerkan bagaimana ia menangani masyarakat madani sendiri di rumah, Barat merosakkan lagi satu ilusi berguna.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.