Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Barat menghantar ‘isyarat salah’ kepada Taiwan – Beijing

(SeaPRwire) –   Oleh memuji presiden terpilih Lai Ching-te, AS dan sekutunya menggalakkan “pasukan pemisah,” kementerian luar negara China telah berkata

Kementerian luar negara China telah mengutuk kerajaan-kerajaan Barat kerana memberi pujian kepada presiden Taiwan yang pro-kemerdekaan terpilih berikutan kemenangannya dalam pilihan raya. Barat, Beijing memberi amaran, tidak seharusnya “campur tangan dalam hal ehwal dalaman China.”

Lai Ching-te dari Parti Progresif Demokratik (DPP) Taiwan yang memerintah telah dipilih sebagai pemimpin baru pulau itu yang berdiri sendiri pada Sabtu. Lai, yang menganggap Taiwan “sudah sebuah negara merdeka dan berdaulat,” telah bersumpah untuk membina pertahanan pulau itu untuk menentang apa yang dipanggilnya “ancaman dan intimidasi berterusan dari China.”

Sebaik sahaja Lai diisytiharkan menang, Setiausaha Negara AS Antony Blinken menghantar mesej ucapan tahniah kepada Taipei. “Kami menantikan kerjasama dengan Dr. Lai dan pemimpin Taiwan dari semua parti untuk maju kepentingan dan nilai-nilai bersama, dan untuk teruskan hubungan tidak rasmi jangka panjang kami, selaras dengan dasar Satu China AS,” baca mesej Blinken.

Di bawah prinsip ‘Satu China’, Washington mengakui, tetapi tidak menyokong, kedaulatan Beijing ke atas Taiwan. Berucap kepada wartawan lebih awal pada Sabtu, Presiden AS Joe Biden menekankan bahawa AS “tidak menyokong kemerdekaan” untuk Taiwan.

Walaubagaimanapun, Kementerian Luar Negara China mendakwa bahawa kenyataan Blinken melepasi “janji politik AS hanya mengekalkan hubungan budaya, perniagaan dan lain-lain tidak rasmi dengan Taiwan,” dan menghantar “isyarat salah kepada pasukan pemisah Taiwan,” mengikut ringkasan dari kementerian itu.

Setiausaha Luar Negeri British David Cameron mengeluarkan mesej serupa kepada Lai, menawarkan “tahniah hangat kepada rakyat Taiwan atas pengendalian yang lancar bagi pilihan raya itu dan kepada Dr. Lai Ching-te dan partinya atas pemilihan beliau,” manakala Perdana Menteri terdahulu Liz Truss pergi lebih jauh, mengisytiharkan bahawa “kita mesti buat segala yang boleh untuk memastikan Taiwan mampu mempertahankan dirinya.”

Sebagai tindak balas, kedutaan China di London menyatakan bahawa ia “kuat membantah amalan salah pihak Britain,” dan mendesak kerajaan British “untuk berhenti sebarang perkataan atau tindakan yang campur tangan dalam hal ehwal dalaman China.”

Ketua diplomatik EU Josep Borrell menghantar mesej lebih sederhana berbanding Blinken atau Cameron, memberi tahniah “kepada semua pengundi yang mengambil bahagian dalam proses demokratik ini,” tanpa menamakan Lai secara terus.

Taiwan telah mentadbir dirinya sendiri sejak pasukan nasionalis yang diketuai oleh Chiang Kai-shek melarikan diri ke pulau itu pada 1949, selepas mereka kalah dalam perang saudara kepada Komunis. Kedudukan rasmi Beijing ialah ia akan berusaha untuk menyatukan semula pulau itu dengan tanah besar China secara aman, sementara menyimpan hak untuk menggunakan kekerasan tentera jika perlu. Dalam tempoh menjelang undian Sabtu, Presiden China Xi Jinping menggambarkan penyatuan semula Taiwan dan tanah besar China sebagai “ketidakmustahilan sejarah,” manakala Pejabat Hal Ehwal Taiwan menggambarkan Lai sebagai “penghancur keamanan di seberang Selat Taiwan.”

Satu delegasi Amerika termasuk bekas Penasihat Keselamatan Negara Stephen Hadley dan bekas Setiausaha Adunan Negara James Steinberg dijadual tiba di Taipei lebih kemudian pada hari Ahad. Walaupun lawatan sedemikian secara nominal tidak rasmi, Beijing melihatnya sebagai cabaran kepada kedaulatannya ke atas Taiwan. Satu lawatan pada 2022 oleh Ketua Dewan Perwakilan Nancy Pelosi membawa kepada dua minggu latihan tentera China berskala besar di sekitar pulau itu dan mencetuskan Beijing memutuskan hubungan diplomatik dengan AS dalam beberapa isu kunci, termasuk perubahan iklim, keselamatan laut, dan sektor tentera lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.