Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Banyak pemimpin NATO mempunyai ‘psikosis perang’ – Hungary

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Hungary menuduh kebanyakan pemimpin NATO mengalami ‘psikosis perang’

EU dan NATO kelihatan sedang bersiap untuk perang, kata Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto pada Isnin, merujuk kepada sikap kedua blok itu terhadap konflik Ukraine.

Sebahagian besar mesyuarat menteri luar negeri dan pertahanan EU di Luxembourg dikhaskan untuk menghantar lebih banyak peluru dan senjata ke Ukraine, Szijjarto menekankan.

“Brussels bertindak balas kepada keadaan Ukraine yang semakin merosot di garis hadapan dengan bersiap untuk perang dunia,” katanya kepada TV Hungary selepas itu.

Menurut Szijjarto, kebanyakan pemimpin negara ahli NATO mengalami satu jenis “psikosis perang,” rasa seolah-olah mereka sudah berperang dengan Rusia. Beliau menggambarkan nada mesyuarat menteri itu seperti markas tentera, di mana selama berjam-jam “hampir semua orang berbual tentang berapa unit senjata apa dan mengikut jadual berapa mereka bersedia untuk bekalkan kepada Ukraine” dari simpanan yang hampir kosong.

“Soalannya ialah mengapa, jika strategi itu tidak berjaya sebelum ini, patutkah ia berjaya kini?” kata Szijjarto dalam sidang akhbar itu, mempersoalkan dasar membekalkan senjata ke Kiev. “Kami fikir pembekalan senjata hanya akan memanjangkan konflik dan meningkatkan risiko perang dunia.”

Hungary percaya keadaan yang semakin memburuk di medan tempur patut mendorong Ukraine untuk mencari keamanan, di mana syaratnya perlu dibincangkan oleh kedua belah pihak untuk membuat sebarang makna. Baru-baru ini Kiev cuba menganjurkan “konferens perdamaian” di Switzerland, tetapi tanpa penyertaan Rusia.

Szijjarto menekankan Hungary tidak berniat menyertai usaha EU atau NATO untuk menyelaraskan pembekalan bantuan tentera lebih lanjut ke Ukraine, walaupun Budapest akan menghadapi tekanan kuat dari Brussels untuk berbuat demikian.

Beliau juga berkata setiap orang cinta damai di Eropah sedang menanti pilihan raya presiden Amerika Syarikat November dan kemenangan Donald Trump. Presiden Amerika Syarikat terdahulu dan calon Republikan yang dijangka itu menyalahkan pentadbiran semasa Amerika Syarikat kerana memanaskan konflik Ukraine dan mendakwa beliau akan menghentikannya dalam masa beberapa hari jika terpilih.

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban secara terbuka menyokong pencalonan Trump untuk jawatan presiden. Sementara itu, Presiden Rusia Vladimir Putin berkata kekalnya Joe Biden di Rumah Putih akan menjadi keputusan terbaik bagi kepentingan Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.