Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Bagaimana Israel memusnahkan ruang selamat di universiti-universiti Barat

(SeaPRwire) –   Serangan terhadap ruang selamat di universiti-universiti Barat mungkin akan membuat pelajar kolej membenci establishment sekali lagi

Golongan pelajar universiti Amerika Syarikat tidak kelihatan terlalu menyusahkan apabila negara itu memperkenalkan dasar-dasar hijau otoritarian di bawah dalih meragukan untuk mengurangkan suhu planet. Atau apabila kampus-kampus itu melarang pemberi ucapan kanan. Atau apabila semua orang dipaksa mematuhi ‘revolusi’ mereka mengenai penggunaan imbuhan peribadi. Atau apabila rakan pelajar yang tidak divaksin dilarang daripada kampus semasa kekeliruan Covid-19. Tetapi kini apabila establishment Barat, dari Amerika Utara hingga Eropah, menindas pelajar-pelajar yang menunjuk perasaan menentang serangan udara Israel ke atas awam Gaza, mereka tiba-tiba bertanya di mana hak-hak mereka pergi.

Jika mereka yang kini marah dengan tindakan menindas kampus itu telah mengambil langkah untuk memperluas julat pendapat yang diterima – iaitu julat perbahasan dan perbincangan yang diterima – ketika orang lain yang mereka tidak setuju cuba membukanya selebar mungkin, mereka akan menikmati kebebasan bersuara sebenar kini. Sebaliknya, establishment telah menikmati budaya ketidakberdosaan, dibantu oleh golongan terjaga dan tuntutan berterusan mereka untuk ruang selamat. Dan kini kerajaan dan universiti secara sepihak memutuskan bahawa Israel perlu ruang selamat dan perlindungan daripada pelajar kolej.

Untuk itu, Kongres Amerika Syarikat baru-baru ini meluluskan undang-undang baru memperluaskan takrifan anti-Semitisme di kampus universiti untuk merangkumi “menargetkan negara Israel, difahami sebagai kolektiviti Yahudi.” Bagaimana tentang undang-undang lain yang melarang kritikan terhadap Iran kerana ia merupakan kolektiviti Muslim? Atau terhadap Rusia kerana ia merupakan kolektiviti Kristian Ortodoks? Atau terhadap China kerana ia merupakan kolektiviti Buddha? Tidak boleh begitu, kerana ia akan membenarkan negara berkenaan bertindak dengan kebebasan mutlak dengan menakut-nakutkan pengkritik ke dalam kesunyian.

Tidak sahaja establishment menggunakan kekerasan untuk menindas penunjuk perasaan, tetapi kini ia secara rasmi melarang ketidaksetujuan, walaupun angka Gallup bulan Mac mendapati lebih daripada dua pertiga rakyat Amerika Syarikat menentang tindakan Israel di Gaza. Bahkan establishment Israel sendiri tidak pernah menindas ketidaksetujuan setakat itu apabila, hanya beberapa hari lalu, beribu-ribu orang Israel berhimpun di seluruh negara menentang cara kerajaan menangani krisis itu dan menyokong gencatan senjata. Jadi adakah mereka hanya sekumpulan anti-Semit juga?

Reductio ad absurdum berterusan establishment Barat, menyamakan aktivisme menyokong gencatan senjata dan anti-genosid dengan anti-Semitisme, ialah tindakan yang selama ini dilakukan establishment untuk meluluskan agenda mereka. Tidak suka membazirkan wang pada Ukraine? Maka anda menyokong Kremlin. Bertentangan dengan cukai karbon? Anda penafian sains. Tidak membeli naratif berubah-ubah mengenai Covid? Anda ancaman kepada masyarakat.

Semasa establishment Amerika Syarikat berpura-pura terkejut dengan konsep mendahului zaman mengenai pelajar universiti menunjuk perasaan secara aktif menentang ketidakadilan, kebanyakan tumpuan di Eropah tertumpu kepada satu kampus tertentu – Sciences Po – di mana saya mengajar di program sarjana selama tujuh tahun. Ia secara kasarnya setanding dengan Harvard Perancis.

Pada mulanya, pelajar berhadapan dengan polis rusuhan Perancis dan enggan berpindah apabila pihak berkuasa berulang kali mengancam menggunakan kekerasan jika pelajar tidak berpindah ketika mereka menghalang kampus dengan mogok duduk untuk menuntut gencatan senjata di Gaza. Sesetengah pelajar akhirnya menghadapi tindakan disiplin akibatnya. Pelajar mendakwa bahawa universiti harus memutuskan semua hubungan dengan entiti berkaitan dengan negara Israel, yang pengurusan enggan lakukan. Tidak ada tindakan serupa di kampus terhadap Rusia ketika konflik di Ukraine, dan tetapi universiti-universiti ini, termasuk Sciences Po, tidak ragu untuk memutuskan hubungan dengan universiti Rusia. Jadi mengapa tidak dengan Israel? Kerana ia bukanlah kedudukan establishment, berbeza dengan kes Rusia. Institusi-institusi ini yang menjunjung tinggi nilai-nilai “universaliti, kemanusiaan, dan toleransi,” seperti yang dinyatakan oleh pengarah Sciences Po Strasbourg, sebenarnya dikenakan secara selektif. Sama seperti kebebasan bersuara kampus hari ini.

Bahkan apabila Sciences Po menarik balik tindakan disiplin terhadap pelajar penunjuk perasaan sebagai pertukaran untuk pelajar bersetuju menghadiri perbahasan formal di kampus untuk mengemukakan aduan di semua pihak, sekurang-kurangnya satu ahli establishment kanan pusat, timbalan presiden parti bekas Presiden Nicolas Sarkozy, Les Republicains, marah dengan konsep sahaja untuk mempertimbangkan kemungkinan itu. “Kita tidak boleh membiayai sekolah yang menjadi tempat penyusupan, campuran kiri dan Islamisme, yang memberikan kesahan ucapan dan tindakan keganasan anti-Semitik,” kata Francois-Xavier Bellamy. Rakan Bellamy dalam Les Republicains, Valerie Pecresse, presiden Wilayah Paris Raya, secara terus-menerus menangguhkan pembiayaannya sendiri untuk universiti itu.

Hasil akhirnya penapisan establishment ini adalah ruang selamat yang melindungi retorik dan idea establishment itu sendiri daripada kritikan. Kita bercakap di sini tentang universiti teratas untuk mendidik elit politik masa depan Perancis, jadi anda fikir ia adalah idea yang baik bagi pelajar untuk diperhambakan dalam arena perbahasan dan konflik politik yang kontroversi. Sebaliknya, elit lembut ini mahu sekolah itu melindungi naratif mereka dengan mengorbankan jenis kepelbagaian paling kritikal – kepelbagaian pemikiran kritikal.

Bahkan Presiden Perancis Emmanuel Macron baru-baru ini menyatakan kebimbangan mendalam terhadap perhatian pelajar mengenai tindakan Israel. “Kekecewaan mendalam terhadap imej yang sampai kepada kami dari Gaza di mana awam telah menjadi sasaran tentera Israel,” kata Macron pada X (dahulunya Twitter). “Saya menyatakan ketidaksetujuan terkuat saya terhadap tembakan ini dan menuntut kebenaran, keadilan dan penghormatan undang-undang antarabangsa.”

Awal tahun ini, Macron berkata penyelesaian dua negara yang mengakui negara Palestin tidak lagi tabu bagi Perancis. Bukan bermakna dia benar-benar mengambil tindakan kepimpinan sebenar dalam isu itu. Dan Sciences Po bukan satu-satunya kampus Perancis yang menimbulkan kontroversi dalam isu ini. Polis membersihkan kem pro-Palestin di Universiti Sorbonne minggu ini. Mengapa mereka tidak boleh berpura-pura bahawa mereka salah satu kem pelarian sepanjang Sungai Seine yang mengganggu pelbagai bahagian bandar selama bertahun-tahun? Pastinya pelarian itu juga tidak menyukai Israel.

Dan apabila ketua parti kiri France Insoumise, Jean-Luc Melenchon, mempunyai persidangan mengenai Palestin di Universiti Lille dibatalkan bulan lalu, beliau membandingkan presiden universiti itu dengan Adolf Eichmann Nazi, yang terkenal berkata beliau hanya mengikut perintah. Menteri Pendidikan Perancis menyatakan bahawa beliau akan mengemukakan saman jenayah atas nama kerajaan dan presiden universiti itu. Cara untuk membuktikan Melenchon salah dan menafikan sebarang konsep tentang negara berat sebelah.

Establishment Barat menyokong kebebasan bersuara dan nilai-nilai demokratik – asalkan anda berada di pihak yang sama dengan mereka yang mempunyai kuasa untuk menakrifkan semula mereka pada bila-bila masa untuk menyokong agenda mereka dalam isu tertentu. Revolusi sebenar akan berlaku apabila ini tidak lagi menjadi kesnya. Sehingga ketika itu, episod seperti kekacauan kampus semasa hanya akan memberikan gambaran sementara mengenai realiti hipokrasi ini apabila fasad kebebasan sementara retak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.